Πρόταση για την παροχή πυραυλικών συστημάτων αλλά και για τη δημιουργία δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β. Πούτιν, στον ιρανό ομόλογό του.
Πρόταση για την παροχή πυραυλικών συστημάτων αλλά και για τη δημιουργία δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στη συνάντηση την οποία θα έχει εντός της εβδομάδας με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα σχέδια του ρώσου πρόεδρου αναμένεται να αποτελέσουν νέο πονοκέαγο για τις ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν σκληρές πιέσεις στην Τεχεράνη να διακόψει κάθε πυρηνική δραστηριότητα.
Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, η οποία θα λάβει χώρα στο Κιργιστάν την Παρασκευή και θα πρόκειται για την πρώτη του νέου ιρανού προέδρου με ηγέτη μεγάλης δύναμης.
Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε, την Τετάρτη, ότι ο κ. Πούτιν αναμένεται να προσφέρει στο Ιράν συμφωνία για παροχή πυραύλων τύπου αμυντικού τύπου S-300, καθώς και για τη δημιουργία δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή του Μπουσέρ.
Σε ό,τι αφορά το πυραυλικό σύστημα, θα πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια του συμβολαίου το οποίο είχε ακυρωθεί το 2010, μετά από σθεναρή αντίδραση των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι κ.κ. Πούτιν και Ρουχανί αναμένεται να συζητήσουν για «κοινή δραστηριότητα σε ό,τι αφορά τη σφαίρα της πυρηνικής ενέργειας», καθώς και για «ζητήματα τεχνικής στρατιωτικής συνεργασίας» κατά τη διάρκεια της συνόδου στην Μπισκέκ.
Ωστόσο, ο κ. Πεσκόφ αρνήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει αναθέσει σε ρώσους αξιωματούχους την προετοιμασία νέας συμφωνίας παροχής όπλων στην ισλαμική δημοκρατία.
Η ρωσική εφημερίδα έκανε λόγο για παροχή πέντε συστημάτων τύπου S-300 από πλευράς της Μόσχας στον τοπικό της σύμμαχο. Πρόκειται για τον ειδικό τύπο του συστήματος τον οποίο εξάγει η Ρωσία υπό το όνομα S-300VM Antey-2500, ανέφερε ρωσική πηγή.
Η απόφαση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ελήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στο συμβόλαιο του 2007, επίσης για πέντε αντιπυραυλικά συστήματα, το Ιράν καλούνταν να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 800 εκατομμυρίων αμερικανικών δολαρίων.