Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αστυνομία δεν ευθύνεται για τον θάνατο διαδηλωτή και κατήγγειλε την εκμετάλλευση του περιστατικού για ανατρεπτικούς σκοπούς.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αστυνομία δεν ευθύνεται για τον θάνατο, δύο ημέρες νωρίτερα, ενός διαδηλωτή και κατήγγειλε την εκμετάλλευση του θανάτου του συγκεκριμένου νεαρού για ανατρεπτικούς σκοπούς.
«Οι εικόνες που προβλήθηκαν από τις τηλεοράσεις έδειξαν ότι η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επέμβει, όπως επίσης ότι υπήρξε μια πτώση από ψηλό σημείο», δήλωσε ο κ. Γκιουλέρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα.
«Επιπλέον, η έκθεση της νεκροψίας καταλήγει στο συμπέρασμα της πτώσης, αλλά παρά ταύτα, εμείς συνεχίζουμε την έρευνα», πρόσθεσε αναφερόμενος στον θάνατο, τη Δευτέρα, του 22χρονου Αχμέτ Ατακάν,, ο οποίος μετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.
Ο θάνατος του νεαρού διαδηλωτή προκάλεσε επέκταση των διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα το βράδυ της Τρίτης, εκ των οποίων ορισμένες εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία που διήρκεσαν όλη τη νύχτα.
Δεκάδες άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.
Ο υπουργός Εσωτερικών, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, κατήγγειλε ότι οι διαδηλώσεις έχουν σκοπό την πρόκληση ταραχών στην χώρα.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι κατηγορίες αυτές που ακούστηκαν πριν να εξακριβωθεί πώς σημειώθηκαν τα γεγονότα, η άμεση εκμετάλλευση του συμβάντος, στόχο έχουν να βλαφθεί η αστυνομία και να μετατραπεί ο θάνατος αυτός σε προβοκάτσια, να εξωθηθεί ο ένας να στραφεί εναντίον του άλλου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Γκιουλέρ υπογράμμισε ότι τα περιστατικά αυτά αυξάνονται εδώ και αρκετές ημέρες, κυρίως στην Αντάκια και αποσκοπούν να «σπείρουν το χάος», ενώ εκτίμησε ότι πρόκειται για «εθνοτικές προκλήσεις».
Η πόλη Αντάκια, κοντά στη Συρία, κατοικείται από Τούρκους, Κούρδους και Άραβες, αλλά επίσης σε θρησκευτικό επίπεδο, από μουσουλμάνους σουνίτες και αλαουΐτες, τη μειονότητα στην οποία ανήκει και ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Το κύμα των δεκάδων χιλιάδων σύρων προσφύγων που καταφεύγει στην πόλη αυτή έχει κορυφώσει τις εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων. Οι αλαουΐτες είναι τελείως αντίθετοι στην τουρκική πολιτική υποστήριξης των σύρων ανταρτών.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο