Καταπέλτης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο είναι στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γεωργία Αδειλίνη. Επέμεινε πως «η δωροδοκία του πρώην υπουργού για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων αποδείχθηκε ολοκληρωτικά», ενώ τον υπέδειξε ως αποδέκτη μιζών εκατομμυρίων τις οποίες φόρτωσε στις πλάτες του καταχρεωμένου ελληνικού λαού.
Καταπέλτης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο είναι στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γεωργία Αδειλίνη.
Η εισαγγελική λειτουργός, αρχίζοντας την αγόρευσή της επέμεινε πως «η δωροδοκία του πρώην Υπουργού για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων αποδείχθηκε ολοκληρωτικά», ενώ τον υπέδειξε ως αποδέκτη μιζών εκατομμυρίων τις οποίες φόρτωσε στις πλάτες του καταχρεωμένου ελληνικού λαού.
«Γνώριζε και απεδέχθη ότι οι μεγάλες προμηθεύτριες εταιρείες των οπλικών συστημάτων θα μετακυλήσουν τα βάρη από τις μίζες στον ελληνικό λαό, ένα λαό καταχρεωμένο που εμπιστεύτηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο», είπε χαρακτηριστικά η Εισαγγελέας.
Η κ. Αδειλίνη στην αρχή της αγόρευσής της έκανε λόγο για τη διαφθορά των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην υπάρχει δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων για τους πολιτικούς και τους απλούς πολίτες.
Όπως είπε, «είναι ντροπιαστικό για τη χώρα να είναι δακτυλοδεικτούμενη ως – περίπου- Άνδρο διαφθοράς παρά το γεγονός ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο», επικαλούμενη μάλιστα συγκεκριμένες υποθέσεις δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων από τη Siemens, την εταιρεία Chrysler και τη Glaxo.
«Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ορθά θεωρείται ότι η διαφθορά αποτελεί παγκόσμια πληγή όχι μικρότερη από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά. Πρέπει να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη για την παραπομπή και των πολιτικών στην τακτική Δικαιοσύνη όπως συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε η Εισαγγελέας.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στην απολογία του εξαδέλφου του πρώην υπουργού Ν. Ζήγρα είπε πως «ουδείς μπορεί να αμφιβάλει για την αλήθεια της», ενώ τόνισε και την κατάθεση της πρώην συζύγου του Ν. Ζήγρα η οποία και ανέδειξε το ρόλο του κύπριου υπουργού Εσωτερικών Ντ. Μιχαηλίδη ως μεταφορέα βαλιτσών με μαύρο χρήμα και τελικό αποδεκτή τον Α. Τσοχατζόπουλο.
Ειδικά για την υπόθεση της προμήθειας των πυραυλικών συστημάτων TOR M1 από τη ρωσική εταιρεία Αντέι, συνολικής αξίας 850 εκατ. δολαρίων, η εισαγγελέας υπολόγισε τη συνολική μίζα στο 10% του ποσού, δηλαδή περίπου 81 εκατ. ευρώ. Για να στηρίξει μάλιστα αυτούς τους συλλογισμούς της ισχυρίστηκε ότι από την υπέρογκη, όπως την χαρακτήρισε, προκαταβολή του 40% που δόθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, το 10% αυτών, δηλαδή περίπου 25 εκατ. κατέληξαν σε λογαριασμό που συνδέεται με τον Α. Τσοχατζόπουλο.
«Δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά ο Τσοχατζόπουλος»
Η εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευσή της, τόνισε πως «ο Ακης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά και οι μίζες μετουσιώθηκαν σε ακίνητα των μελών της οικογένειας του», ενώ αναφερόμενη στη ζημία του Δημοσίου, υποστήριξε ότι «τόσο από τη γερμανική δικογραφία όσο και το πόρισμα του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι οι μίζες ζημίωσαν το Δημόσιο».
Όπως είπε η κ. Αδεηλίνη, οι παράνομες πληρωμές ενσωματώθηκαν στις συμβάσεις κυρίως με την πλασματική επαύξηση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων.
«Τελικός αποδέκτης των ακινήτων η Αρετή Τσοχατζοπούλου»
Αναφερόμενη στα ακίνητα στη Δεινοκράτους, και Κεφαλληνίας, η Εισαγγελέας είπε ότι τελικός αποδέκτης των ακινήτων είναι η Αρετή Τσοχατζοπούλου.
«Προκύπτει άμεσος δόλος της κατηγορουμένης λόγω της συγγενικής σχέσης με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και από τις μεθοδεύσεις και τις χρήσεις παρένθετων προσώπων. Οι αγορές αυτές δεν συνάδουν με τα εισοδήματα της Αρετής Τσοχατζοπούλου», επισήμανε η κ. Αδεηλίνη.