Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη νέου ψηφίσματος, το οποίο θα επικεντρώνεται στον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου, βρίσκεται το αμερικανικό Κογκρέσο.
Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη σύνταξη νέου ψηφίσματος, το οποίο θα επικεντρώνεται στον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, βρίσκονται οκτώ γερουσιαστές, μέλη τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών, καθώς και ο Λευκός Οίκος.
Πρόκειται για μέρος της συγκρατημένα θετικής ανταπόκρισης την οποία συνάντησε στις ΗΠΑ η σχετική ρωσική πρόταση, η οποία ήλθε ως εναλλακτική στην αμερικανική στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Στην ομάδα των γερουσιαστών, συμμετέχουν μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, αλλά και αντιπάλους του Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο να δοθεί χρόνος στα Ηνωμένα Έθνη να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και να καταστρέψουν τα συγκεκριμένα, διεθνώς απαγορευμένα, όπλα.
Η υιοθέτηση του εναλλακτικού ψηφίσματος αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία αντιμετώπιζε το ρίσκο της ήττας σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία για το αρχικό σχέδιο περί ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, στην οποία η πλειοψηφία των Αμερικανών φαίνεται να αντιτίθεται.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, έμοιαζαν να κλίνουν όλο και περισσότερο προς μια αρνητική ψήφο, σύμφωνα με τους New York Times.
Κάμερον: Κοινή πρόταση στον ΟΗΕ από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία
Κοινό σχέδιο ψηφίσματος για το ζήτημα της Συρίας αναμένεται να παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, όπως τόνισε, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.
Το ψήφισμα θα επικεντρώνεται στο ζήτημα του ελέγχου του συριακού χημικού οπλοστασίου από τη διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, από την πλευρά του, σημείωσε το βράδυ της Τρίτης ότι η Ρωσία αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιό της για τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της ημέρας.
Πούτιν: Έλεγχος αν εκλείψει η απειλή χρήσης βίας
Η ρωσική πρόταση να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο δεν θα πετύχει εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν απορρίψουν την χρήση βίας ως μέσο επίλυσης της συριακής κρίσης, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η πρόταση μπορεί να λειτουργήσει μόνο «ένα γίνει σαφές ότι οι ΗΠΑ και όλοι όσοι τις υποστηρίζουν σε αυτό το επίπεδο αποκηρύξουν τη χρήση βίας», τόνισε ο κ. Πούτιν, μιλώντας στην τηλεόραση.
Πρόσθεσε επίσης ότι ευελπιστεί το ρωσικό σχέδιο «να αποτελέσει ένα θετικό βήμα προς την επίλυση της κρίσης στη Συρία με ειρηνικά μέσα».
Όρους θέτει η Ρωσία για ψήφισμα στο Σ.Α. του ΟΗΕ
Η γαλλική πρόταση για ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία η συριακή κυβέρνηση χαρακτηρίζεται υπεύθυνη για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου είναι απαράδεκτη, τόνισε η Ρωσία στους γάλλους εταίρους της την Τρίτη.
Η Μόσχα θα προτείνει στο Σ.Α. δικό της σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τίθεται υπό διεθνή έλεγχο, χωρίς να αναφέρεται στο ποιος πραγματοποίησε την επίθεση στη Δαμασκό, σημείωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνομιλία του με τον γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.
Εξάλλου, ο ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι σημείωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαβουλευτεί επάνω σε ένα ψήφισμα για τον διεθνή έλεγχο επί των συριακών χημικών, ωστόσο δεν θα δεχόταν να υπάρχει δικλείδα η οποία να απειλεί τη συριακή κυβέρνηση με χρήση βίας για την εφαρμογή του.
«Πρώτα πρέπει να υπάρξει ψήφισμα το οποίο να θέτει τα συριακά χημικά όπλα υπό διεθνή έλεγχο, κάτι που η Συρία έχει ήδη κάνει δεκτό. Εάν υπάρξει ανάγκη για κάτι επιπλέον, μπορούμε να διαβουλευτούμε εκ νέου για ένα νέο ψήφισμα», σημείωσε ο Αλεξάντερ Ορλόφ, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
Νωρίτερα, ο κ. Φαμπιούς είχε κάνει λόγο για ενστάσεις της Μόσχας για ψήφισμα το οποίο θα αναφερόταν λεπτομερώς στους όρους του διεθνούς ελέγχου του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Μόσχα και Δαμασκό
Οι ΗΠΑ αναμένουν ένα αληθινό και επαληθεύσιμο σχέδιο για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων της Συρίας από πλευράς Ρωσίας, αλλά δε θα περιμένουν για πολύ ούτε θα το δεχθούν σαν παρελκυστική τακτική, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα εξετάσει εξονυχιστικά το ρωσικό σχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Κέρι.
Ομπάμα - Ολάντ: Να μείνουν ανοιχτές όλες οι επιλογές
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, υπογράμμισαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία την ανάγκη «να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιλογές» όσον αφορά την Συρία, υπενθυμίζοντας παράλληλα «ότι προτιμούν μια διπλωματική λύση», ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.
Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ «υπενθύμισαν ότι προτιμούν μια διπλωματική λύση, αλλά υπογράμμισαν επίσης την σημασία να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι επιλογές» για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος και «για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ολοκληρωτική καταστροφή του», προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
«Όχι στο σχέδιο Ομπάμα» από τον αρχηγό των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία
Ο επικεφαλής των γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα ψηφίσει κατά του σχεδίου εξουσιοδότησης του προέδρου Ομπάμα από το Κογκρέσο για τη χρήση βίας στη Συρία.
«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται ζωτικό ζήτημα εθνικής ασφάλειας στη Συρία», αναφέρει ο κ. ΜακΚόνελ, σε δήλωση του, με την οποία γίνεται ο μόνος εκ των τεσσάρων ηγετών σε Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, ο οποίος τάσσεται κατά του σχεδίου.
Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλά αναπάντητα ερωτήματα» σε ό,τι αφορά την αμερικανική στρατηγική στη Συρία και το προτεινόμενο χτύπημα θα μπορούσε να είναι «μια απλή επίδειξη», ενώ η ρωσική πρόταση για το διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων «θα άξιζε να διερευνηθεί».
Μπένερ: Δεν έχει πειστεί ο αμερικανικός λαός
Η γραμμή του προέδρου Ομπάμα δεν έχει πείσει τον αμερικανικό λαό για την ανάγκη χρήσης βίας στη Συρία, δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και κορυφαίος παράγοντας των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μπένερ.
Ο κ. Μπένερ σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχει το διάγγελμα του κ. Ομπάμα το βράδυ της Τρίτης, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για το ρωσικό σχέδιο για τα χημικά όπλα, «λόγω των μερών τα οποία αναμένεται να εμπλακούν».
Χέιγκελ: Να διατηρήσουμε τη στρατιωτική απειλή
«Ελπίζουμε ότι το σχέδιο για διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων του Άσαντ θα αποτρέψει τα στρατιωτικά χτυπήματα, ωστόσο η απειλή για χρήση βίας πρέπει να μείνει σταθερή για να επιτύχει κάθε διπλωματική προσπάθεια», υπογράμμισε, εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, μιλώντας στην ίδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στην οποία είχε απευθυνθεί νωρίτερα ο κ. Κέρι.
«Όλοι μας ελπίζουμε αυτή η επιλογή να είναι μια πραγματική λύση στην κρίση. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να διατηρήσουμε καθαρή ματιά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια τακτική καθυστέρησης», δήλωσε ο κ. Χέιγκελ.
«Για να έχει πιθανότητες να επιτύχει η συγκεκριμένη διπλωματική επιλογή, η απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ -η αξιόπιστη, πραγματική απειλή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ- πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει», τόνισε ο ίδιος.
Υποστηρίζει το ρωσικό σχέδιο η Συρία
Την υποστήριξη της κυβέρνησης της Συρίας στην ρωσική πρόταση περί διεθνούς ελέγχου του χημικού της οπλοστασίου είχε εκφράσει νωρίτερα ο σύρος πρωθυπουργός, Γουάελ Αλ Χάλκι, ώστε να αποφευχθεί ένα αμερικανικό στρατιωτικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Ο κ. Χάλκι σημείωσε, σύμφωνα με την κρατική συριακή τηλεόραση, ότι η συριακή κυβέρνηση υποστηρίζει την πρόταση της Ρωσίας ώστε «να μην χυθεί άλλο συριακό αίμα».
Το ρωσικό πρακτορείο Interfax είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι, σε συζήτησή του με τον πρόεδρο της ρωσικής Κάτω Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Αλ Μουαλέμ, είχε δηλώσει ότι η χώρα του αποδέχεται τη ρωσική πρόταση.
«Είχαμε ιδιαίτερα παραγωγικές συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα και εκείνος πρότεινε μία πρωτοβουλία σχετική με τα χημικά όπλα. Και το βράδυ συμφωνήσαμε με τη ρωσική πρωτοβουλία», ανέφερε ο κ. Μουαλέμ.
Πρόσθεσε δε ότι η Συρία συμφώνησε με τη ρωσική πρόταση καθώς αυτή «θα αφαιρούσε κάθε έδαφος για την αμερικανική επιθετικότητα», όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Συρία είχε χαιρετήσει τη ρωσική πρωτοβουλία περί διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν αποδεχόταν και το περιεχόμενο της ρωσικής πρότασης.