Ενας εξέχων Ευρωπαίος διπλωμάτης παραπονιόταν πρόσφατα στον Τόμας Φρίντμαν των «New York Times» για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Τι λέει ο Κόλιν Πάουελ; ρώτησε ο Φρίντμαν τον διπλωμάτη. Κι εκείνος μιμήθηκε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που ανασηκώνει τα φρύδια του, σαν να λέει « Ξέρεις την άποψή μου, και ξέρεις ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα».
Το περασμένο φθινόπωρο, ο Κόλιν Πάουελ κέρδισε τον παγκόσμιο έπαινο, επειδή κατάφερε να πείσει τον πρόεδρο Μπους να καταφύγει στον ΟΗΕ, προτού κηρύξει τον πόλεμο στο Ιράκ.
Σήμερα, ο Κόλιν Πάουελ έχει μικρότερη δύναμη και λιγότερη διάθεση να σταματήσει τη στρατιωτική δράση που επιθυμούν οι «ιέρακες» στην αμερικανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ορισμένους συμβούλους, ο Πάουελ πέτυχε ένα συμβιβασμό, ώστε να δοθεί στους επιθεωρητές ακόμη λίγος χρόνος και οι πολεμικές επιχειρήσεις να αρχίσουν, το Μάρτιο, αντί για τα μέσα Φεβρουαρίου.
Το 1991, στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, ο Πάουελ ήταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου και είχε αντιταχθεί στην αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. Ο λόγος δεν ήταν μόνο οι φόβοι των απωλειών, αλλά και η ανησυχία του Πάουελ ότι η κατάληψη της Βαγδάτης θα οδηγούσε τη Μέση Ανατολή σε αναταραχή.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Πάουελ εξακολουθεί να είναι πιστός στην ίδια γραμμή, ενώ άλλοι του αποδίδουν την άποψη ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δύναμη για να ανατραπεί ο Σαντάμ, αν αυτό γίνει όμως χωρίς τον ΟΗΕ θα ξεσηκωθούν οι Αραβες.
Σήμερα, η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένη την προσοχή της στη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ο Πάουελ παρουσιάζει τα στοιχεία, που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν οι ΗΠΑ, για το ιρακινό οπλοστάσιο.
Το μαύρο αγόρι από τις παράγκες του Μπρονξ, γόνος φτωχών μεταναστών από την Τζαμάικα, που επέλεξε καριέρα επαγγελματία στρατιώτη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να παίζει άλλο άμυνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο Μπους. Αλλωστε «στην Pώμη δόθηκε ο χρησμός· έγιν' εκεί η μοιρασιά».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ