Κόσμος
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 07:27

Σήμερα τα στοιχεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για το Ιράκ

Στη Ν. Υόρκη και την έδρα του ΟΗΕ είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς σήμερα ο επικεφαλής του State Department, Κόλιν Πάουελ, θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα απόρρητα στοιχεία, που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής που διατηρεί το Ιράκ.

Πριν και μετά την παρουσίαση των στοιχείων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Σαντάμ Χουσεΐν, σε συνέντευξή του σε βρετανικό κανάλι, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Αλ-Κάϊντα, καθώς και το ότι η χώρα του διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Είναι ψευδολόγος», απάντησε ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ζακ Σιράκ και Τόνι Μπλερ, επιβεβαίωσαν χθες στο Παρίσι τις διαφορές τους στην κρίση του Ιράκ. Συντόνισαν ωστόσο πως ο Σαντάμ Χουσεΐν πρέπει να αφοπλιστεί μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τηλεφωνική επαφή είχαν χθες οι Τζωρτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές πρέπει να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Ιράκ.

Ο Γερμανός καγκελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην κρατική τηλεόραση της χώρας του, αρνήθηκε ότι η θέση που έχει διατυπώσει εναντίον οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, ακόμη και κατόπιν εντολής των Ηνωμένων Εθνών, ήταν αυτή που δίχασε την Ευρωπαϊκή Ενωση και επέκρινε την επιστολή των «οκτώ», με την οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Ουάσινγκτον.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή ειρηνευτική αποστολή Ευρωπαϊκής Ενωσης-Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη, άφησε χθες ανοιχτό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου από τη Βυρηττό, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.