Κόσμος
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 10:04

Στις 5:30' το απόγευμα η ομιλία του Πάουελ στον ΟΗΕ για το Ιράκ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα χρησιμοποιήσει φωτογραφίες από δορυφόρους και μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές επικοινωνίες Ιρακινών ηγετών, για να προσπαθήσει απόψε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το Ιράκ αποκρύπτει από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ απαγορευμένα όπλα και συνεπώς είναι αναγκαίος ο πόλεμος για τον αφοπλισμό του, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η ομιλία Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει στις 17:30' ώρα Ελλάδος και αναμένεται να κρατήσει 90 λεπτά. Θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία της Ουάσινγκτον να πείσει τους συμμάχους της όπως η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη για τον κίνδυνο που συνιστά το Ιράκ.

Η ομιλία Πάουελ θα αποτελείται από τρεις ενότητες. Στην πρώτη θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι το Ιράκ αποκρύπτει κινητά εργαστήρια παρασκευής χημικών όπλων. Η δεύτερη ενότητα εστιάζεται στις προσπάθειες του ιρακινού καθεστώτος να προμηθευτεί υλικά για χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, και στην τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα προσπαθήσει να συνδέσει τον Σαντάμ Χουσεΐν με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάϊντα.

Σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, που παραχώρησε στον πρώην υπουργό του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπεν, ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αρνηθεί τις αμερικανο-βρετανικές κατηγορίες για το οπλοστάσιό του και για δεσμούς του με την Αλ-Κάϊντα.

«Δεν έχουμε κανέναν δεσμό με την Αλ-Κάϊντα. Εάν είχαμε κάποια σχέση με την Αλ-Κάϊντα, και πιστεύαμε σε αυτήν τη σχέση, τότε δεν θα ντρεπόμασταν καθόλου να το ομολογήσουμε», τόνισε ο Ιρακινός πρόεδρος.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ ειρωνεύθηκε πάντως τον Σαντάμ Χουσεϊν και τον χαρακτήρισε «ψευδολόγο», που «επαναλαμβάνει αυτά που λέει, λησμονώντας πως ποτέ, σχεδόν ποτέ, πάρα πολύ σπάνια λέει την αλήθεια».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς επαφές με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια προσπάθεια να πείσει για την αναγκαιότητα ενός νέου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα δίνει το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του, Γιόσκα Φίσερ, του οποίου η χώρα προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί κατ'ιδίαν μετά το τέλος της συνεδρίασης με το σύνολο σχεδόν των άλλων υπουργών που θα παρίστανται : Της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Χιλής, του Καμερούν, του Μεξικού, του Πακιστάν, της Ισπανίας, και της Βουλγαρίας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Τα υπόλοιπα τρία μέλη του Συμβουλίου, η Συρία, η Ανγκόλα, και η Γουϊνέα, θα αντιπροσωπεύονται στη συνεδρίαση από τους πρεσβευτές τους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ υποστήριξε πάντως ότι ο Κόλιν Πάουελ δεν θα αποκαλύψει κάτι συνταρακτικό.

«Πιστεύω ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν πρόκειται να μας υποδείξει νέες εγκαταστάσεις που θα έπρεπε να επισκεφθούμε», τόνισε ο Μπλιξ και πρόσθεσε ότι εάν υπήρχαν τέτοιες πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τις έδιναν πρώτα στους επιθεωρητές.

Ο Μπλίξ προειδοποίησε πάντως τη Βαγδάτη να δείξει ότι συνεργάζεται πλήρως με τους επιθεωρητές κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε πλέον «στο παρά πέντε».