Στο διάγγελμα που θα απευθύνει απόψε ο Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό στρέφεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της Συρίας, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ρωσική πρόταση για επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Στο διάγγελμα που θα απευθύνει απόψε ο Μπαράκ Ομπάμα προς τον αμερικανικό λαό στρέφεται το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της Συρίας, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ρωσική πρόταση για επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Στις συνεντεύξεις που παραχώρησε σε έξι αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο κ. Ομπάμα υποστήριξε ότι η πρόταση της Μόσχας «μπορεί να αποτελεί σημαντική εξέλιξη», αν και συνέστησε σκεπτικισμό.
Αντιμέτωπος με μία αμερικανική κοινή γνώμη εχθρική απέναντι στην επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, ο αμερικανός πρόεδρος καλείται να αναδιαμορφώσει τον άξονα της πολιτικής της Ουάσιγκτον στη συριακή υπόθεση ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία τόσο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , όσο και της ίδιας της προεδρίας του.
Ο κ. Ομπάμα παραδέχθηκε ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στο Κογκρέσο από το οποίο έχει ζητήσει το «πράσινο φως» για μία στρατιωτική επέμβαση και σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα των απειλών της Ουάσιγκτον για στρατιωτικά πλήγματα.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διακοπής των προετοιμασιών για μία πολεμική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, εάν επιβληθεί έλεγχος επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, απάντησε ότι «εάν συμβεί αυτό, είναι απολύτως πιθανόν».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στην συριακή κυβέρνηση: «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, διότι δεν τους έχουμε δει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο τα δύο τελευταία χρόνια».
Σημειώνεται ότι ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών παρενέβη χθες αιφνιδιαστικά στις εξελίξεις ανακοινώνοντας ότι πρότεινε στο συριακό καθεστώς την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού της οπλοστασίου και την καταστροφή του. Η Συρία έσπευσε να χαιρετίσει την ρωσική πρόταση, διά του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Πολιτικό ελιγμό» καταγγέλλει η συριακή αντιπολίτευση
Ωστόσο, η συριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο για «πολιτικό ελιγμό» και ζήτησε εκ νέου μία «ισχυρή απάντηση» κατά του καθεστώτος Άσαντ.
«Η τελευταία έκκληση του (ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ αποτελεί πολιτικό ελιγμό που εντάσσεται στο πλαίσιο των άχρηστων καθυστερήσεων και η οποία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα παρά περισσότερους νεκρούς και καταστρφοές για τον συριακό λαό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της συριακής αντιπολίτευσης.
Χ. Κλίντον: Θετική εξέλιξη
Η Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την πρόταση της Ρωσίας, καλώντας ωστόσο τον Μπαράκ Ομπάμα να μην χαλαρώσει την πίεση επί του καθεστώτος της Δαμασκού, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις και εμπλοκές.
Σαφείς δεσμεύσεις από το καθεστώς Άσαντ ζητεί η Γαλλία
Από την πλευρά του το Παρίσι ανακοίνωσε ότι η ρωσική πρόταση χρήζει «ενδελεχούς εξέτασης», με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας να ζητεί «σαφείς, ταχείες και επαληθεύσιμες» δεσμεύσεις από την πλευρά του καθεστώτος της Δαμασκού.
Μέρκελ: Ενδιαφέρουσα πρόταση
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη ρωσική πρόταση.