Κόσμος
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 12:57

Νέα επιστολή υποστήριξης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ

Δέκα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μέλη της «ομάδας του Βίλνιους», ετοιμάζουν επιστολή υποστήριξης της αμερικανικής πολιτικής στην ιρακινή κρίση, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει ένα σχέδιο... αλλά η επιστολή αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ πρέσβης Γκίντε Νταμούσις.

Η πρωτοβουλία αυτή εκδηλώνεται μετά τη δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα της επιστολής των Οκτώ (πέντε χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τριών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης) προς υποστήριξιν της αμερικανικής πολιτικής στο ιρακινό ζήτημα.

Η νέα επιστολή είναι δυνατόν να δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των στοιχείων για το ιρακινό εξοπλιστικό πρόγραμμα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα, σύμφωνα με το Λιθουανό διπλωμάτη.

Στην Ομάδα του Βίλνιους συμμετέχουν η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αλβανία, η Κροατία και η ΠΓΔ της Μακεδονίας.