Πολιτική
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 13:11

Ψηφίστηκε ομόφωνα επί της αρχής το σ/ν περί ποινικής ευθύνης υπουργών

Ομόφωνα επί της αρχής έγινε δεκτό από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί «ποινικής ευθύνης υπουργών».

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύνταξη των εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις σημαντικότερες τροποποιήσεις που επιφέρει το νομοσχέδιο απο τα μέχρι τώρα ισχύοντα και που είναι :

Η αφαίρεση της ανακριτικής διαδικασίας απο τη Βουλή και η ανάθεση της σε ειδικά συγκροτούμενο Δικαστικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου, η προβλεψη για περάτωση της ανάκρισης με βούλευμα, η κατάργηση του βουλευτή- κατήγορου, η συμμετοχή στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου και μελών του Συμβουλίου της Επικράτειας, η καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου προκαταρκτικής εξέτασης και η σύνταξη πορίσματος πριν απο την απόφαση για άσκηση ποινικής δίωξης, η θέσπιση αποσβεστικής προθεσμίας και η ρητή πρόβλεψη για συπαραπομπή των συμμετοχών στο Ειδικό Δικαστήριο σε περάτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός.

Από τους ομιλητές των κομμάτων ο Π. Παυλόπουλος (Ν.Δ.) το χαρακτήρισε «κορυφαίο νομοσχέδιο» που σημειώνει σαφή πρόοδο στα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Επιφυλάξεις διατύπωσε για την παρουσία μεγάλου αριθμού δικαστών «που δεν έχει νόημα αφού δεν υπάρχει πλέον ιδιώνυμο έγκλημα», καθώς και στο θέμα των συμμετοχών για το αν αναστέλλεται και η δική τους δίωξη σε περίπτωση αναστολής της δίωξης υπουργού.

Ο Α. Σκυλλάκος δήλωσε ότι ψηφίζει επί της αρχής και διατύπωσε αντιρρήσεις γιατί, όπως είπε, η άσκηση ποινικής δίωξης δίνεται μονο στις κυβερνητικές πλειοψηφίες ή στην επόμενη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών και υποστήριξε ότι είναι ορθότερη η λύση που έδινε ο νόμος του 1977 για κυβερνητική πλειοψηφία +10% των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ) κι αυτός είπε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο υπεραμύνθηκε της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών, διότι όπως υποστήριξε έτσι καθίσταται ευκολότερη η διαδικασία.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων