Κοινωνία
Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 14:54

Διπλασιάστηκαν οι αυτοκτονίες την τριετία 2009 - 2011

Διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες την τριετία 2009 - 2011. Ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στατιστικά της τελευταίας διετίας, ωστόσο το Δίκτυο Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας έχει καταγράψει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2013 231 αυτοκτονίες.

Διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτοκτονιών την τριετία 2009 - 2011, βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ενώ στο παρελθόν η χώρα μας κατείχε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ως προς τις αυτοκτονίες, με δείκτη 2,5 ανά 100.000 πληθυσμού, με τα υπολογισμένα στοιχεία ως το τέλος του 2011 το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από 5 άτομα ανά 100.000 κατοίκους, με αναλογία 6:1 σε επιτυχημένες απόπειρες ανδρών έναντι γυναικών.

Συνολικά, ο αριθμός των αυτοκτονιών σε αυτήν την τριετία ανέρχεται στις 1245.

Ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στατιστικά της τελευταίας διετίας, κατά την οποία ο ελληνικός πληθυσμός αντιμετωπίζει εντονότερα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Δίκτυο Καταγραφής του Κέντρου Πρόληψης της Αυτοκτονίας έχει καταγράψει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2013 231 αυτοκτονίες.

Μια αυτοκτονία κάθε 40'' στον πλανήτη

Η δημοσιοποίηση στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Συνεργασίας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της αυτοκτονίας, σοκάρει. 

Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ συνολικά ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο.

Ο δείκτης «παγκόσμιας» θνησιμότητας είναι 16 άτομα ανά 100.000 και οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να εξωθήσουν κάποιον στο απονενοημένο διάβημα είναι η κατάθλιψη και η χρήση ουσιών.

Πέραν από τους ψυχολογικούς, κοινωνικούς, βιολογικούς, πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αυτοκτονία, ο ΠΟΥ κάνει λόγο για αναδυόμενη απειλή στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος και για μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

Γίνεται επίσηγ γνωστό ότι κατά μέσο όρο περίπου 3.000 άνθρωποι την ημέρα κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας και πως αυτοί που τελικά πετυχαίνουν το σκοπό τους έχουν κάνει στο παρεθλόν ακόμη 20 ή και περισσότερες προσπάθειες.

Πηγή: ΑΜΠΕ