«Οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να αφανιστούν» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον βέλγο ομόλογό του Πιέτερ ντε Κρεμ.
«Οι αμυντικές βιομηχανίες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε να αφανιστούν» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο με τον βέλγο ομόλογό του Πίτερ ντε Κρεμ.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε συγκεκριμένα την ανάγκη να στηριχθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και ιδίως η «ραχοκοκαλιά» της που όπως είπε, είναι οι μικρές και οι μεσαίες αμυντικές βιομηχανίες.
«Η εξειδίκευσή τους μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, στην προσπάθεια ανάδειξης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ως παγκόσμιου συντελεστή, ως παγκόσμιου παίχτη», τόνισε ο έλληνας υπουργός.
Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, καθώς και οι Κοινές Ευρωπαϊκές Πολιτικές Άμυνας και Ασφάλειας, θα αποτελέσουν βασικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, για την προετοιμασία του οποίου, οι δύο πλευρές έχουν εξαιρετική συνεργασία.
Ο βέλγος υπουργός είπε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, γίνονται συζητήσεις για να διαμορφωθεί μια συνολική ενιαία πρόταση για τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών, ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε και για το συριακό πρόβλημα λέγοντας ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχουμε τα ίδια προτάγματα: «Με απόλυτο σεβασμό και τήρηση των συμμαχικών και διεθνών μας υποχρεώσεων, με βασική μας μέριμνα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνουμε την ανάγκη για ανεύρεση διαρκούς πολιτικής λύσης στο μεγάλο πρόβλημα της Συρίας. Όπως συζητήσαμε και στο Βίλνιους- στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. πριν λίγες μέρες- προτάσσεται πάντα η ανάγκη για εξεύρεση πολιτικής λύσης και με την ευχή για ομαλοποίηση της κατάστασης στον αραβικό κόσμο και αποφυγή για εξάπλωση της κρίσης», τόνισε.
Ο κ.. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. από τον Ιανουάριο του 2014, εκτιμώντας ότι «θα αποτελέσει σημαντικό πλαίσιο αναφοράς για την προώθηση των βασικών κοινοτικών πολιτικών, πάνω στις οποίες εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε».
Ευχαρίστησε τέλος το Βέλγιο που βρέθηκε «από την πρώτη στιγμή κοντά μας στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας», ενώ ο βέλγος αντιπρόεδρος τόνισε από την πλευρά του ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν αισιόδοξες ενδείξεις για την ελληνική οικονομία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ