Πολιτική
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 16:35

Ο ΔΣΑ στηλιτεύει τον τρόπο συλλήψεων

Την αντίθεσή του εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με σημερινή ανακοίνωσή του για τον τρόπο προσαγωγής πολιτών στις δικαστικές αρχές και την συνεχιζόμενη διαρροή προανακριτικού υλικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), ενώ «προβληματίζεται για την ανεύθυνη παραπληροφόρηση εκ μέρους μερίδας των ΜΜΕ».

«Ο ΔΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την συστηματική παραβίαση των ισχυουσών διατάξεων που παρατηρείται με την φωτογράφηση, βιντεοσκόπηση ή μετάδοση από την τηλεόραση των συνθηκών συλλήψεως και προσαγωγής των πολιτών ενώπιον των διωκτικών αρχών.

Αξιώνει από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να λάβουν επί τέλους μέτρα σε βάρος όσων προκλητικά παρανομούν και παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα, καταργώντας κατά τρόπο προκλητικό το τεκμήριο αθωότητας.

Δεν είναι δυνατόν, κατά την επιχείρηση αστυνομικών ενεργειών να παρευρίσκονται και συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών για να αποθανατίσουν το γεγονός με όλες τις δυσμενείς συνέπειες, είναι δε πρωτάκουστο να δίδονται στα ΜΜΕ οι φωτογραφίες πολιτών πριν να ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη.

Η αρμόδια Εισαγγελία οφείλει να παρέμβει άμεσα με αφορμή την συνεχιζόμενη διαρροή στα ΜΜΕ, απόρρητου προανακριτικού υλικού της ποινικής δικογραφίας που σχηματίσθηκε με την υπόθεση του ΕΛΑ, αλλά και τη διαρροή από πλευρές διωκτικών αρχών μελλοντικών συλλήψεων».