Υγεία
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 18:49

Μηχανισμός «αυτοπροστασίας» διατηρεί την ακοή έπειτα από έκθεση σε έντονους θορύβους

Όσοι φεύγοντας από συναυλίες αισθάνονται ότι η ακοή τους προσωρινά δεν βρίσκεται στα φυσιολογικά της επίπεδα, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Όσοι φεύγοντας από συναυλίες αισθάνονται ότι η ακοή τους προσωρινά δεν βρίσκεται στα φυσιολογικά της επίπεδα, μάλλον δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, αυτό συμβαίνει επειδή τα αυτιά προσπαθούν να προστατευθούν από την υψηλή ένταση του ήχου, ώστε να μην παρουσιαστεί κάποια βλάβη στην ακοή.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Νέας Νότιας Ουαλίας πιστεύουν ότι η βραχυπρόθεσμη μείωση της ακοής μετά από έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους αποτελεί μηχανισμό αυτοπροστασίας.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι αυτό δεν ισχύει για την παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές συχνότητες, όπως ακούγοντας δυνατά μουσική από ακουστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Gary Housley, η αναστρέψιμη απώλεια ακοής είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στον κοχλία να προστατευθεί από τους δυνατούς θορύβους. Συγκεκριμένα, όταν η ένταση του ήχου αυξάνεται, ο κοχλίας παράγει μια ορμόνη που συνδέεται με έναν υποδοχέα και μειώνει την ευαισθησία στον θόρυβο.

Αυτό ακριβώς εξηγεί τον λόγο για τον οποίο μετά από μια συναυλία η ακοή μπορεί να μειώνεται για μερικές ώρες ή για λίγες μέρες. Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ακόμη και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα οικογενειακό ιστορικό σε ό,τι αφορά την ακοή.

“Η έκθεση στον ήχο μοιάζει με την έκθεση στον ήλιο”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Housley. “Το πρόβλημα δεν προκαλείται όταν η έκθεση είναι έντονη, αλλά όταν είναι χρόνια. Η ευαισθησία της ανθρώπινης ακοής προσαρμόζεται, γι' αυτό και μπορεί κανείς να αντέξει τους δυνατούς θορύβους. Όμως, δεν μπορεί να αισθανθεί την απόλυτη ένταση του ήχου, γι' αυτό και όταν υπερβεί το ανώτατο όριο που υπάρχει για την προστασία της ακοής, εκείνη μπορεί να καταστραφεί”.