Στο έντερο φαίνεται ότι βρίσκεται το κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Στο έντερο φαίνεται ότι βρίσκεται το κλειδί για τη θεραπεία του διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αδελαΐδας διαπίστωσαν ότι το έντερο των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη γεύση των γλυκών τροφών, με αποτέλεσμα να προκαλείται πρόβλημα στην πρόσληψη της γλυκόζης.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το έντερο των διαβητικών παρουσιάζει μειωμένη αίσθηση της γλυκιάς γεύσης, κάτι που δεν συμβαίνει στους υπόλοιπους ανθρώπους.
Διευκρινίζουν δε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση που αντιλαμβάνεται η γλώσσα, αλλά είναι κάτι που εξαρτάται από τον αριθμό των σχετικών υποδοχέων που υπάρχουν στο έντερο κάθε οργανισμού.
Σύμφωνα με τον δρ Ρίτσαρντ Γιανγκ, οι επιστήμονες άρχισαν πρόσφατα να καταλαβαίνουν τη σημασία αυτών των υποδοχέων στο ανθρώπινο έντερο και πόσο επηρεάζουν όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
«Όταν οι υποδοχείς που αντιλαμβάνονται τη γλυκιά γεύση στο έντερο εντοπίζουν τη γλυκόζη, αντιδρούν με τέτοιον τρόπο, που μπορεί να ρυθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο η γλυκόζη απορροφάται», είπε ο δρ Γιανγκ. «Οι μελέτες μας δείχνουν ότι στους διαβητικούς η γλυκόζη απορροφάται πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι στους ενηλίκους που είναι υγιείς.
Αυτό δείχνει ότι ο διαβήτης δεν είναι απλώς μία διαταραχή που παρουσιάζεται στο πάγκρεας και την ινσουλίνη, αλλά ότι το έντερο παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι οι ερευνητές πίστευαν μέχρι σήμερα».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καλύτερη κατανόηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση του διαβήτη ή και στη θεραπεία του.