Κόσμος
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 07:25

ΗΠΑ : Απέτυχαν να πείσουν τους δύσπιστους

Υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών και δορυφορικές φωτογραφίες, παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Κόλιν Πάουελ, ως αποδείξεις για την ενοχή του Ιράκ. Επιφυλάξεις εκφράζουν Γερμανία, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία, ενώ η Βαγδάτη κάνει λόγο για ψέμματα και κατασκευασμένα στοιχεία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το Ιράκ δεν έχει καταβάλλει καμμία προσπάθεια για να αφοπλιστεί, όπως όφειλε και πρόσθεσε ότι το ιρακινό καθεστώς διοχέτευσε άχρηστες πληροφορίες στους επιθεωρητές.

Κατήγγειλε, ότι οι Ιρακινοί επιστήμονες κρύβουν στα σπίτια τους στοιχεία, έκανε λόγο για κινητά εργαστήρια βιολογικών όπλων και κατηγόρησε τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες, ότι κατέστρεψαν χρήσιμα έγγραφα.

Επίσης υποστήριξε ότι υπάρχουν δεσμοί ανάμεσα στο ιρακινό καθεστώς και την Αλ-Κάϊντα και κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να μην αποφύγουν τα καθήκοντα που τίθενται μπροστά τους.

Χθες, με κοινό ανακοινωθέν που παρουσιάστηκε στη Ν. Υόρκη, 10 χώρες από τη Βαλτική και τα Βαλκάνια, τάσσονται υπέρ της αμερικανικής πολιτικής στο θέμα του Ιράκ, με την επισήμανση ότι ο Κόλιν Πάουελ απέδειξε ότι η Βαγδάτη ψεύδεται. Πρόκειται για τη Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Την εκτίμηση ότι η πολιτική αναμέτρηση στο Ιράκ δεν είναι αναπόφευκτη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν πρόσθεσε ότι η τελική κρίση για το κατά πόσο το Ιράκ συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανήκει στα μέλη του Σώματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, δήλωσε σήμερα από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι η χώρα του δεν έχει αλλάξει τη θέση της, όσον αφορά το ζήτημα του Ιράκ και ότι δεν επιθυμεί τον πόλεμο.

«Θέλουμε οι επιθεωρητές να εργαστούν στο Ιράκ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να καταστραφούν τα όπλα, εκτός από τον πόλεμο που αποτελεί μόνο την έσχατη λύση», είπε χαρακτηριστικά ο Ραφαρέν.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, ζήτησε να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές.

Ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιωθούν από τους επιθεωρητές στο Ιράκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση που υποστήριξε η Κίνα.

Τη χθεσινή συνεδρίαση παρακολούθησε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε αμέσως μετά σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ. Ερωτηθείς για την ομιλία Πάουελ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πολύ θετικό ότι Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη αυτά τα στοιχεία, ενδυναμώνοντας έτσι τον ρόλο του ΟΗΕ.

Ο Ελληνας υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου, επεσήμανε ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια της διπλωματίας και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί τη συμμόρφωση του Ιράκ με το ψήφισμα 1441.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν θέσει καμμία προθεσμία στο Ιράκ, όμως έχει μείνει λίγος χρόνος στον Σαντάμ Χουσεΐν, προτού αφοπλιστεί δια της βίας», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η σύμβουλος του Τζωρτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράϊς.

Το μεσημέρι θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των 19 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν το αίτημα της Ουάσινγκτον για υποστήριξη, σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.