Κόσμος
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 10:08

Δεν έπεισε ο Κόλιν Πάουελ το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι αποδείξεις που παρουσίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για το ιρακινό οπλοστάσιο δεν φαίνεται να έχουν πείσει προς το παρόν τη Γαλλία, την Κίνα και τη Ρωσία να συνταχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, εκτιμούν Ευρωπαίοι αναλυτές.

Μετά την ομιλία Πάουελ οι τρεις χώρες που διατηρούν το δικαίωμα του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επανέλαβαν ότι οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ πρέπει να συνεχιστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία που προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστηρίξει την κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ.

«Είναι οικουμενική επιθυμία της διεθνούς κοινότητας να βρεθεί πολιτική λύση στο θέμα του Ιράκ στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να αποφύγουμε τον πόλεμο», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Τανγκ Τζιάχουαν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίν ντε Βιλπέν και ο Ρώσος ομόλογός του, Ιγκόρ Ιβανώφ ζήτησαν μάλιστα να ενταθούν οι επιθεωρήσεις και διαβεβαίωσαν ότι σκοπεύουν να χορηγήσουν αεροσκάφη για να βοηθήσουν τους ειδικούς του ΟΗΕ. Ο Ιβανώφ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν αμέσως τα στοιχεία στους επιθεωρητές του ΟΗΕ ενώ ο ντε Βιλπέν πρότεινε τον τριπλασιασμό των ομάδων που αναζητούν χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα στο Ιράκ.

«Γιατί να πάμε σε πόλεμο εφόσον υπάρχει ακόμη ένα μη χρησιμοποιημένο τμήμα της απόφασης 1441»; αναρωτήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία προειδοποίησαν πάντως ότι τα χρονικά περιθώρια των επιθεωρητών εξαντλούνται και ίσως χρειαστεί σύντομα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης για τον αφοπλισμό του Σαντάμ Χουσεΐν.

«Το να αφήσουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν να διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής για μερικούς ακόμη μήνες ή χρόνια δεν είναι λύση», τόνισε ο Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε : «Αυτό το σώμα κινδυνεύει να χάσει την αξία του αν το Ιράκ συνεχίζει να το περιφρονεί και δεν υπάρχει άμεση και αποτελεσματική απάντηση».

Τις θέσεις Πάουελ υποστήριξε ένθερμα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρo ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είπε ότι διεθνής κοινότητα έστειλε σαφές μήνυμα στο Ιράκ, που θα πρέπει να ακούσει προσεκτικά.

Στην πρώτη αντίδρασή της, η Βαγδάτη απέρριψε κατηγορηματικά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς. Ο σύμβουλος του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, Αμέρ Αλ Σααντί, είπε ότι οι υποκλοπές των φερομένων ως συνομιλιών ανάμεσα σε Ιρακινούς αξιωματούχους είναι «πλαστές».

Ο στρατηγός Αλ Σααντί απέρριψε και τα υπόλοιπα στοιχεία του αμερικανικού φακέλλου και είπε ότι η κυβέρνησή του θα δώσει πλήρη απάντηση σήμερα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ασκήσει πάντως έντονες διπλωματικές πιέσεις μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όταν θα παρουσιάσει την αναφορά του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ.

Αν ο Πάουελ αποτύχει να γεφυρώσει το χάσμα με τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, η αξιοπιστία και η επιρροή του στον πρόεδρο Μπους αναμένεται να περιοριστεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις πιέσεις του αντιπροέδρου Ντικ Τσέϊνι και του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμεσφελντ, είχε αποδεχτεί μέχρι τώρα την πρόταση Πάουελ για τη συγκρότηση μιας ευρείας συμμαχίας για την εξεύρεση μιας πολυμερούς λύσης στην ιρακινή κρίση μέσω του ΟΗΕ.

Ηδη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,που τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να συντάσσεται περισσότερο με τα «γεράκια», προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν έστω και μόνες, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνηθεί την ανάληψη δράσης κατά του Ιράκ.