ΗΠΑ και Ρωσία δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Συρίας, δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.
ΗΠΑ και Ρωσία δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Συρίας, δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, από την Αγία Πετρούπολη, όπου φιλοξενείται η σύνοδος των G20.
Ο κ. Πούτιν χαρακτήρισε επίσης «αντιπαραγωγικό» να αποσταθεροποιήσει κανείς μέσω της στρατιωτικής βίας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Τα σχόλιά του έγιναν στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου.
Ο ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε επίσης ότι οι συνομιλίες για τη Συρία την Πέμπτη το βράδυ συνεχίστηκαν πολύ μετά τα μεσάνυχτα.
Πρόσθεσε δε ότι είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, για το συριακό.
Οι δύο άνδρες άκουσαν ο ένας τις θέσεις του άλλου για το ζήτημα, ωστόσο δεν κατέληξαν σε συμφωνία, είπε ο κ. Πούτιν.
Ο ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό στα τρέχοντα επίπεδα και στην περίπτωση που θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε και τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο για να προσφέρουμε βοήθεια στους άμαχους, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.
Προσπάθεια για διεθνή συσπείρωση από τον Ομπάμα
Την προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή διεθνή συσπείρωση γύρω από το κάλεσμά του για στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού συνεχίζει εξάλλου, την δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου των G20, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε το απόγευμα, ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θα απευθυνθεί με διάγγελμα στον αμερικανικό λαό την ερχόμενη Τρίτη σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Συρίας, ενώ παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες των χωρών του G20 είναι διχασμένοι ως προς την χρήση στρατιωτικής βίας εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κατά πλειοψηφία συμφωνούν ότι υπεύθυνος για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό είναι το καθεστώς Άσαντ.
Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ακόμη την άτυπη συνάντησή του με το ρώσο ομόλογό του για το συριακό «ειλικρινή και παραγωγική», ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στο τι θα πράξει εάν το Κογκρέσο τοποθετηθεί αρνητικά στην πρότασή του για στρατιωτική δράση.
Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το δίκτυο BBC, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν θέσεις σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες του αμερικανού προέδρου.
Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 10 χώρες πλην των ΗΠΑ τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 υπέρ της στρατιωτικής απάντησης στην θεωρούμενη ως χρήση χημικών από πλευράς του καθεστώτος Άσαντ.
Οι συγκεκριμένες χώρες, σύμφωνα με την Προεδρία των ΗΠΑ, είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, ρώσος εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι αμερικανικό χτύπημα στη Συρία θα σήμαινε πρακτικά «ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του διεθνούς δικαίου».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, καταδίκασε επίσης τη συζήτηση περί χρήσης στρατιωτικής βίας, αποκαλώντας την «απερίσκεπτη».
Ο κ. Μπαν ότι ανάλογου τύπου επιθέσεις σαν απάντηση στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων εντός της συγκεκριμένης χώρας της Μέσης Ανατολής.
Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι έχει ανάγκη από επιπλέον 2,51 δισεκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει τη συριακή προσφυγική κρίση μέχρι το τέλος του 2013.
Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, μίλησε στο BBC για «καταστροφική κατάσταση» σε ό,τι αφορά το συριακό προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται χείρα βοηθείας από τους πάντες».
«Σαν ιατρός, έχω δει τόσο τις φωτογραφίες, όσο και τα ιατρικά στοιχεία. Είναι πραγματικά φρικτό», σημείωσε.
Βαθιές αντιθέσεις
Ο κ. Ομπάμα συζήτησε επί μακρών την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στη Συρία σε δείπνο εργασίας με τους υπόλοιπους ηγέτες την Πέμπτη το βράδυ, όπου και οι διαφορετικές απόψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν απόλυτα εμφανείς.
Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, για το θάνατο 1.429 Σύρων από δηλητηριώδη αέρια σε προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.
Ωστόσο, ο κ. Άσαντ υποστηρίζει ότι η επίθεση με χημικά όπλα είναι έργο των σύρων ανταρτών και ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνει ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποιος έκανε τη χρήση των χημικών.
Μολονότι Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Τουρκία υποστηρίζουν το κάλεσμα του αμερικανού προέδρου για δράση, ο μόνος ηγέτης ο οποίος έχει δεσμευθεί για στρατιωτική συμμετοχή σε ένα ενδεχόμενο χτύπημα, δίπλα στον κ. Ομπάμα, είναι ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
Κίνα και Ρωσία, οι οποίες έχουν αρνηθεί να συμφωνήσουν σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του καθεστώτος Άσαντ, επιμένουν ότι κάθε στρατιωτική δράση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών θα ήταν παράνομη.
Τη διαφωνία του για ένα στρατιωτικό χτύπημα στη Συρία και την ανάγκη για πολιτική λύση στο συριακό τόνισε, εξάλλου, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της συνόδου, την Παρασκευή.
Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό, Λαχντάρ Μπραχίμι, τοποθετήθηκε επίσης αρνητικά στο ενδεχόμενο επέμβασης εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να δρα με αυτόν τον τρόπο.
Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους στο Λίβανο, στην πρωτεύουσα Βηρυτό, αλλά και το γενικό προξενείο τους στα Άδανα της Τουρκίας, από τη μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και τις οικογένειές του, λόγω απειλών για τη ασφάλεια προσώπων και εγκαταστάσεων.
Ολάντ: Θα περιμένουμε το πόρισμα του ΟΗΕ για τα χημικά
Η Γαλλία θα αναμείνει τα αποτελέσματα της αυτοψίας των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό πριν να αποφασίσει για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Συρίας, δήλωσε από την πλευρά του o γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
«Θα αναμείνουμε την έκθεση των επιθεωρητών, όπως θα αναμείνουμε και το αμερικανικό Κογκρέσο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος κατά του καθεστώτος Άσαντ, θα χτυπηθούν αμιγώς στρατιωτικοί στόχοι, ώστε να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.
Στην ανθρωπιστική βοήθεια το βάρος του Κάμερον
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρει επιπλέον 61 εκατ. ευρώ για τους σύρους πρόσφυγες, μεγάλο μέρος των οποίων θα δαπανηθεί σε εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την προστασία των πολιτών από επιθέσεις με χημικά όπλα.
Ο κ. Κάμερον δέχθηκε κριτική ότι ξεκίνησε για τη σύνοδο ήδη περιθωριοποιημένος, λόγω της απόφασης του βρετανικού κοινοβουλίου να μην εγκρίνει συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου σε στρατιωτικά χτυπήματα κατά της Συρίας.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Συρίας απευθύνθηκε, εξάλλου, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, καλώντας τα μέλη του σώματος να μην εγκρίνουν μια «ανεύθυνη και απερίσκεπτη» ενέργεια.
Στο μεταξύ, η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατεί το Συμβούλιο Ασφαλείας όμηρο, λόγω των βέτο της στα ψηφίσματα για τη Συρία.
Η κ. Παόυερ σημείωσε ότι πλέον το συμβούλιο δεν είναι «βιώσιμο μονοπάτι» ώστε να τεθεί η συριακή κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα.
Συρία: Μάχες σε χριστιανική πόλη
Οι σύροι αντάρτες απέσυραν τις δυνάμεις τους, μετά τη σύντομη είσοδό τους σε αρχαία χριστιανική πόλη βορείως της Δαμασκού, σύμφωνα με το συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης.
Μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατέλαβαν στρατιωτικές θέσεις έξω από την Μααλούλα, μετά από σκληρή σύγκρουση με κυβερνητικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, όσο διάστημα οι μαχητές του ΕΣΣ βρέθηκαν εντός της πόλης, δεν επιτέθηκαν σε καμία εκκλησία ή μοναστήρι.