Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 11:16

Δουλεύοντας σε εργοστάσιο από... το σπίτι

Η εικόνα των εργοστασίων του μέλλοντος ενδεχομένως να διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη σημερινή, καθώς, χάρη στην εξέλιξη των επικοινωνιών μέσω του Ίντερνετ, ενδεχομένως και οι εργάτες εργοστασίων να εισέλθουν στην κατηγορία των «εργαζομένων από το σπίτι».

Η εικόνα των εργοστασίων του μέλλοντος ενδεχομένως να διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη σημερινή, καθώς, χάρη στην εξέλιξη των επικοινωνιών μέσω του Ίντερνετ, ενδεχομένως και οι εργάτες εργοστασίων να εισέλθουν στην κατηγορία των «εργαζομένων από το σπίτι».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, αυτό είναι το όραμα του Γκόραν Πούτνικ, μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Μίνχο στην Πορτογαλία: εργάτες οι οποίοι θα ελέγχουν τα μηχανήματα από το σπίτι τους, οι οποίοι ενδεχομένως και να μην δουλεύουν καν για το εργοστάσιο, αλλά να αποτελούν ανεξάρτητους χρήστες που θα θέλουν απλά να χρησιμοποιήσουν τον βιομηχανικό εξοπλισμό για δικούς τους σκοπούς, κατασκευάζοντας τις δικές τους συσκευές.

Ο Πούτνικ εργάζεται πάνω στην έννοια του «cloud manufacturing», αντικείμενο της οποίας είναι η επέκταση το «telecommuting» στους εργάτες εργοστασίων. Μέχρι τώρα, οι εν λόγω δυνατότητες αποτελούσαν κυρίως χαρακτηριστικό άλλου είδους εργαζομένων, που έχουν να κάνουν περισσότερο με αντικείμενα όπως ο σχεδιασμός, η μετάφραση και το γράψιμο κειμένων κ.α, ωστόσο ενδεχομένως να έρχεται η ώρα της έλευσής τους και στο χώρο των κατασκευών. «Κάποιες εταιρείες, όπως για παράδειγμα κατασκευαστές εξαρτημάτων αυτοκινήτων στη Νότια Κορέα, παρακολουθούν τις κατασκευαστικές εργασίες εξ αποστάσεως- ωστόσο, κανείς δεν ελέγχει αυτά τα μηχανήματα απευθείας και εξ αποστάσεως» λέει σχετικά ο Πούτνικ.

Αυτό ίσως να αλλάξει σύντομα, χάρη στην άνοδο του γρήγορου Ίντερνετ, την δυνατότητα για video links υψηλής ποιότητας και τη βελτίωση των interface ελέγχου μέσω τηλεχειρισμού. Οι τεχνολογίες που θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο αναπτύσσονται ήδη: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα πρόγραμμα ύψους 1,5 εκατομμυρίων λιρών του Technology Strategy Board (TSB) της βρετανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του οποίου η Ford Motor Company και η Autodesk (εταιρεία που σχεδιάζει λογισμικό 3D) θα συνεργαστούν πάνω στο αντικείμενο της μετάδοσης δεδομένων από σένσορες βιομηχανικών μηχανημάτων σε συστήματα augmented reality- κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τον τηλεχειρισμό εξοπλισμού εργοστασίων.

Ο Πούτνικ και η ομάδα του κατασκεύασαν ένα ρομποτικό κατασκευαστικό «στοιχείο» στο εργαστήριό τους, το οποίο διέθετε ένα εργαλείο συνδεδεμένο με το Ίντερνετ. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από 68 φοιτητές μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου- 2.350 χιλιόμετρα μακριά- να κάνουν login και να προσπαθήσουν να το ελέγξουν. Η δοκιμή ήταν επιτυχής, καθώς οι φοιτητές μπόρεσαν να «ανεβάσουν» ένα πρόγραμμα σχεδιασμού, να ελέγξουν το μηχάνημα και να προβούν σε εργασίες, καταφέρνοντας ακόμα και να πατήσουν το κουμπί έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τη λειτουργία του σε περίπτωση κινδύνου.

Κατά τον Πούτνικ, το cloud manufacturing θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα σε εξειδικευμένους επαγγελματίες εργάτες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους σε διεθνές επίπεδο, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Επίσης, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την εμφάνιση ενός πιο «κοινωνικού» χαρακτήρα στον τομέα, με ομάδες ατόμων που συναντιούνται μέσω κοινωνικών δικτύων και αποφασίζουν μαζί σε σχέδια και εργασίες κατασκευής προϊόντων. «Η κεντρική ιδέα είναι ο απόλυτος εκδημοκρατισμός του κατασκευαστικού τομέα» λέει σχετικά ο Πούτνικ.