Τη θέση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την κινητικότητα για συγκρότηση πόλου της Κεντροαριστεράς, καθόρισε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Τη θέση της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την κινητικότητα για συγκρότηση πόλου της Κεντροαριστεράς καθόρισε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου, με τη συμμετοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η συνεδρίαση ενέκρινε, με ένα κατά (Στ. Λειβαδάς) και δύο λευκά (Γεράσιμος Γεωργάτος και Δώρα Τσικαρδάνη), την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη.
Η θέση της ΔΗΜΑΡ, όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πεντάωρη συνεδρίαση, προσδιορίζει «ως απολύτως αναγκαία τη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Των δυνάμεων που επιδιώκουν να συγκροτήσουν και να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα».
Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καθόλου αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά διατυπώθηκε από αρκετά στελέχη της πλειοψηφίας, κριτική ότι η ηγεσία του εγκλωβίζει, λόγω ταύτισης με τη ΝΔ, τη συνεργασία με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, των νέων κοινωνικών κινημάτων.
Στόχος, όπως τονίζεται, είναι «η συγκρότηση ενός πολιτικού πόλου που θα διατυπώσει μία πολιτική πρόταση, η οποία θα εμπνεύσει και θα πείσει την κοινωνία για μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Με βασικούς άξονές της τη σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, αυτός ο πόλος πρέπει να λάβει πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά παράταξης, ώστε να διασφαλίζεται η ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικής και την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών και να διατυπώσει «ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας και θα αξιοποιήσει την εκλογική δύναμη που θα αποκτήσει για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας για την κυβερνησιμότητα της χώρας, ανατρέποντας τις διλημματικές επιλογές του νέου διπολισμού, επηρεάζοντας τις κυβερνητικές λύσεις που θα δοθούν και τις πολιτικές που θα ασκηθούν».
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το 2ο συνέδριο του κόμματος να γίνει 13-15 Δεκεμβρίου και στις 21 Σεπτεμβρίου η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει για να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ