Πολιτιστικά
Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 10:05

Αλλοπρόσαλλο «Τάβλι» στην τελευταία του παρτίδα

Η γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Κεχαΐδη, το «Τάβλι», που παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Θεατρικού Οργανισμού «Κ», μετά την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην Αυλή του Ψυρρή, για λίγες μόνο παραστάσεις.

Πιο επίκαιρο από ποτέ, το «Τάβλι» ρίχνει και πάλι τις ζαριές του, σατιρίζοντας με μοναδικό τρόπο την αλλοπρόσαλλη νεοελληνική νοοτροπία μέσα από το εμπνευσμένο χιούμορ και τους εκπληκτικούς του διαλόγους.

Η γνήσια λαϊκή κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Κεχαΐδη, το «Τάβλι», που παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Θεατρικού Οργανισμού «Κ», μετά την περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, επιστρέφει από την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην Αυλή του Ψυρρή, για λίγες μόνο παραστάσεις.

Με ανανεωμένη σύνθεση και διάθεση, ο ταβλαδόρος Φώντας και ο λαχειοπώλης Κόλλιας, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα, στην αυλή του σπιτιού τους, στήνουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να «βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή». Το στήσιμο γίνεται, η κομπίνα τινάζεται στον αέρα και στήνεται ξανά μέσα από τον διασκεδαστικό διάλογο των ηρώων.

Συγκίνηση με πολλά απρόοπτα

Έχοντας αναλάβει τη σκηνοθεσία και τον ρόλο του Κόλλια, ο Κωνσταντίνος Κάππας περιγράφει το χρονικό της παράστασης: «Ήταν Μάης του ’11 (όχι του ’68), όταν ξανάπεσε στα χέρια μου, ένα μεσημέρι μιας μεγάλης βαρεμάρας,  το “Τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη. Ξαναγέλασα πολύ, αλλά αυτή τη φορά με συγκίνησε και πολύ, θυμίζοντάς μου μπαρμπάδες και παππούδες μιας άλλης εποχής, που μόλις πρόλαβα στο τελείωμά της, αλλά την έχω μέσα μου πολύ έντονα. Σκέφτηκα, λοιπόν, τι καταπληκτικό που θα ήταν μια ωραία παλιά αθηναϊκή αυλή κάπου στο κέντρο, μερικά καθίσματα, οι θεατές μέσα στο σκηνικό, γλάστρες με δυόσμο, βασιλικό και γεράνια και ένας καλός συνάδελφος να μοιραστεί τον ενθουσιασμό μου και να ανεβάσουμε το τάβλι.

Ο συνάδελφος βρέθηκε. Ο Νίκος Ορφανός. Η αυλή ήταν στο παλιό του σπίτι, στου Ψυρρή. Το συν - σκηνοθετήσαμε, μας βοήθησαν φίλοι και γνωστοί και, κάπως έτσι, ξεκίνησε αυτό το ωραίο ταξίδι, που δε βαριέμαι ποτέ εδώ και τρία καλοκαίρια.
Μετά την αυλή, κάθε φορά ένα αυτοκίνητο, τέσσερα φώτα, ένας φίλος ηλεκτρολόγος και  στήναμε - παίζαμε - ξεστήναμε, σε αυλές, θέατρα, ακρογιαλιές, εκκλησίες, πανηγύρια. Γίναμε και οι ίδιοι οι καμικάζι, που περιγράφει ο Κεχαΐδης στο έργο του.

Φέτος, ο Νίκος δεν μπορούσε να συνεχίσει λόγω υποχρεώσεων και αντικαταστάθηκε από τον Σωκράτη Πατσίκα στον ρόλο του Φώντα, που έδωσε στην παράσταση έναν δικό του ξεχωριστό τόνο. Φέτος, τη σκηνοθέτησα εγώ πάνω στο μοτίβο της προηγούμενης παράστασης με κάποιες μικροαλλαγές, για να αποφευχθούν διάφορες γραφικότητες, που θα αποτελούσαν κίνδυνο για την παράσταση.
Αυτή πιστεύω ότι είναι και η μεγάλη δυσκολία του Κεχαΐδη. Αν οι ρόλοι δεν είναι βαθιά γειωμένοι, ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος να γίνουν καρικατούρες, γραφικοί και επιφανειακοί, χάνοντας ένα μεγάλο μέρος της ουσίας του έργου και τότε, φυσικά, δεν αφορούν κανέναν.

Με την ίδια, λοιπόν, αγάπη ξεκίνησε και φέτος το “Τάβλι” από την αυλίτσα στου Ψυρρή, μια αυλή με δυο δίπατα σπίτια του 1860 περίπου σε σχήμα Γ, περιόδευσε ακριβώς με το ίδιο concept και την ίδια πλάκα από την Αλεξανδρούπολη ως τα Κύθηρα. 
Τα απρόοπτα πολλά. Χαλασμένα αυτοκίνητα στην εθνική, τοπικοί άρχοντες για γέλια, φώτα και μπουγάδες να γκρεμίζονται από τον αέρα, γάτες την ώρα της παράστασης μέσα στα πόδια μας, γέλια μέχρι δακρύων και εμείς και το κοινό, διάφορα...
Παρά τις αντιξοότητες, πάντως, που ήταν πολλές, η χαρά είναι πολύ μεγάλη, που κατάφερα να μοιραστώ κάτι που με συγκίνησε και πίστεψα ότι θα συγκινούσε και  άλλους. Εξάλλου, αυτό δεν είναι και το θέατρο; Από μια αγάπη και μια εσωτερική παρόρμηση δεν ξεκινούν όλα;».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία  - παραγωγή: Κωνσταντίνος Κάππας, σκηνικά – κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου, φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος, βοηθός σκηνοθέτης: Μιχάλης Σαράντης, φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης, οργάνωση παραγωγής: Γεωργία Παναγιωτοπούλου, εκτέλεση παραγωγής: Έλενα Σιώκου. Παίζουν: Κωνσταντίνος Κάππας, Σωκράτης Πατσίκας.

Πληροφορίες
Αυλή: Αριστοφάνους 34Β και Σαρρή – Ψυρρή, τηλ. κρατήσεων: 6945 977572. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: καθημερινά, στις 21.15. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, ατέλειες – φοιτητικό - κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 10 ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 8938 111, ηλεκτρονικά: www.tickethour.com.

naftemporiki.gr