Κόσμος
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 07:59

Στη Γηραιά Ηπειρο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναχώρησε το βράδυ από την Ουάσινγκτον για επίσκεψη στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα μεταβεί στην Ιταλία και θα παρακολουθήσει μία στρατιωτική διάσκεψη στη Γερμανία.

Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ράμσφελντ θα παρακολουθήσει συγκεκριμένα τη διάσκεψη που θα γίνει το Σάββατο στο Μόναχο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία που αναμένεται πως θα επικεντρωθεί στο διεθνή ρόλο του ΝΑΤΟ, στα όπλα μαζικής καταστροφής και στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ. Οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για το θέμα του Ιράκ έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στις δύο χώρες τους τελευταίους μήνες.

Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν ο Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε τη Γερμανία και τη Γαλλία, η οποία επίσης αντιτίθεται σε έναν πόλεμο στο Ιράκ, ως «την παλαιά Ευρώπη».

Οι Γερμανοί εξοργίσθηκαν με τον Ράμσφελντ και όταν, την Τετάρτη, στη διάρκεια ενημέρωσης επιτροπής του Κογκρέσου, ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε πως η Γερμανία, μαζί με την Κούβα και τη Λιβύη είναι οι μόνες χώρες που δεν θα συμβάλλουν στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ.

Σήμερα Παρασκευή ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θα συναντηθεί στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πριν μεταβεί στο Αβιάνο, όπου θα επισκεφθεί βάση Αμερικανών στρατιωτών.