Συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη έχει οριστεί για την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.
Συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη έχει οριστεί για την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης.
Κατά τη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας για την αξιολόγηση των δήμων, ο κ. Ασκούνης τόνισε ότι δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση με την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου και ότι είναι μεγάλο λάθος να γίνονται τέτοιες ανακοινώσεις χωρίς να έχει υπάρξει συνεννόηση.
Η ΚΕΔΕ, σημείωσε, δεν είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως όσοι συζητούν ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να πουν και πώς θα λειτουργήσουν οι δήμοι την επόμενη ημέρα, διότι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα, αλλά έχουν άλλη κουλτούρα.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Ασκούνης στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα για τους δημάρχους. Όπως είπε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα σε επίπεδο κοινωνίας με τη φράση του κ. Τσίπρα. Επιπλέον απομειώνεται το κύρος των δημάρχων σε μια κρίσιμη περίοδο που διαπραγματεύονται για να μην καταργηθούν δομές.
Στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμίσης αναρωτήθηκε «στην περίπτωση που η τύχη του προσωπικού είναι απροσδιόριστη, ποιος άραγε (σ.σ. δήμος) θα δώσει πλεονάζον προσωπικό;».
«Για το λόγο αυτό», συνέχισε ο κ. Κοιμίσης, «η ΚΕΔΕ έχει κάνει μια πρόταση για νομοθετική ρύθμιση που θα επισπεύσει τις διαδικασίες μετάταξης δημοτικών υπαλλήλων».
Η νομοθετική ρύθμιση, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το δ.σ. της ΚΕΔΕ, αλλάζει όλο το θεσμικό πλαίσιο για τις μετατάξεις. Προτείνεται να γίνουν ενδο-δημοτικές και δια-δημοτικές μετατάξεις, στο πλαίσιο της κινητικότητας, παρακάμπτοντας μια σειρά από υπογραφές που είναι σήμερα απαραίτητες για μια μετάταξη. Προτείνεται συγκεκριμένο πλαίσιο, με το οποίο θα γίνονται τάχιστα οι διαδικασίες και οι υπάλληλοι θα βρίσκονται σε κινητικότητα για ένα ενδιάμεσο χρόνο 15 ημερών.
Όπως είπε ο κ. Κοιμήσης, εάν ενεργοποιηθεί αυτή η πρόταση θα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και αφού μπει κάποιος σε διαθεσιμότητα για 15 ημέρες, να μεταταχθεί σε άλλη υπηρεσία του δήμου που εργάζεται ή σε άλλο δήμο. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης. Και πρόσθεσε εμφατικά: «Εάν υπήρχε αυτή η διαβεβαίωση δεν θα ήταν 3.000 αλλά 30.000 οι εθελοντικά μετακινούμενοι».
Σε ό,τι αφορά τέλος στην αξιολόγηση, ο κ. Κοιμήσης τόνισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να δουν την αξιολόγηση «ως εργαλείο εκσυγχρονισμού δομών και υπηρεσιών».
Πηγή: ΑΜΠΕ