Κόσμος
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 22:46

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το σχέδιο για επέμβαση στη Συρία

Ενέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας με  δέκα ψήφους υπέρ, επτά κατά και με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει «παρών».

Ενέκρινε τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας με  δέκα ψήφους υπέρ, επτά κατά και με έναν από τους γερουσιαστές να δηλώνει «παρών».

Η έγκριση της απόφασης από την Επιτροπή της Γερουσίας ανοίγει τον δρόμο ώστε να υπάρξει ψηφοφορία επί αυτής στην Ολομέλεια του Σώματος, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Η απόφαση κάνει λόγο για μια «περιορισμένη» στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μεγίστης διαρκείας 60 ημερών με την δυνατότητα να παραταθεί στις 90, σε κάθε περίπτωση χωρίς την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη άμεση έγκριση του σχεδίου ψηφίσματος.

«Συγχαίρουμε την Γερουσία για τη γρήγορη έγκριση της απόφασης και για τη διακομματική συνεργασία, υπέρ της εθνικής μας ασφάλειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ σε σχετική ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ καταθέτοντας ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι το κόστος μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας, ακόμη και αν είναι περιορισμένη, θα ανερχόταν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Στελέχη του Πενταγώνου δεν είχαν αποκαλύψει μέχρι σήμερα ποιες είναι οι εκτιμήσεις τους περί του κόστους στο οποίο θα ανερχόταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε σήμερα ότι το πλήγμα αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με υπάρχοντες πόρους του υπουργείου Αμύνης και χωρίς να υποβληθεί αίτημα προς το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση.

Ομπάμα: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας

Η δυναμική απάντηση στη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς είναι ζήτημα αξιοπιστίας της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε από τη Σουηδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με το σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι είναι πεπεισμένος, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν τεθεί υπ' όψιν του, ότι στη Συρία έγινε χρήση χημικών όπλων, γεγονός το οποίο, όπως είπε, ούτε το Ιράν αλλά ούτε και η ίδια η Συρία αρνείται.

«Το μόνο ζήτημα που παραμένει είναι το ποιος τα χρησιμοποίησε», συμπλήρωσε ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι κατά τον ίδιο υπεύθυνος είναι ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, του οποίου την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ξανά χημικά όπλα θα μειώσει μια στρατιωτική επέμβαση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξια του για θετική ψήφο από πλευράς Κογκρέσου σε ό,τι αφορά την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να δράσει στρατιωτικά στη Συρία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να καταφύγει σε Βουλή και Γερουσία.

«Σεβόμαστε τον ΟΗΕ, ωστόσο είμαστε πεπεισμένοι ότι υπήρξε χρήση χημικών όπλων και ότι το καθεστώς του Μπασάρ Α λ Άσαντ είναι υπεύθυνο γι’ αυτήν και θα επιδιώξουμε μια απάντηση η οποία θα αποθαρρύνει κάθε τέτοια πράξη στο μέλλον», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε την προσωπική του αντίθεση στον πόλεμο στο Ιρακ, αλλά και τη δέσμευση του για απαγκίστρωση από Ιράκ και Αφγανιστάν, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται.

«Δεν διακυβεύται η προσωπική μου αξιοπιστία, αλλά η αξιοπιστία ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και του ίδιου του Κογκρέσου», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στο φως των εξελίξεων στη Συρία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για σημαντική συνεργασία σε επίπεδο αντιτρομοκρατικών πληροφοριών, κυρίως στο Αφγανιστάν, ωστόσο πρόσθεσε ότι η βελτίωση των αμερικανορωσικών σχέσεων «συνάντησε τείχος» από ένα σημείο και πέρα.

Συμπλήρωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ρωσίας για συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως το συνδεόμενο με την Αλ Κάιντα «Μέτωπο Αλ Νούσρα», καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες ανησυχίες δείχνουν ακριβώς τη σημασία μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία, καθώς ο Μπασάρ Αλ Άσαντ «είναι αδύνατον να ανακτήσει πολιτική νομιμοποίηση, όταν είναι υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων χιλιάδων συμπατριωτών του».

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι έχει απευθυνθεί πολλάκις στον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για κοινή δράση μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό ζήτημα, ωστόσο δεν έχει λάβει θετική απάντηση.

Σε ερώτηση σχετική με τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παρακολουθεί τους αμερικανούς πολίτες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «οι τεράστιες δυνατότητές μας στον τομέα της συλλογής πληροφοριών μας οδηγούν ορισμένες φορές να συλλέγουμε πληροφορίες οι οποίες δεν μας είναι απαραίτητες».

Ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι έχει δώσει ήδη εντολή να αντιστοιχηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό «τα μέσα με τους σκοπούς» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υπονοώντας αλλαγές στις μεθόδους συλλογής πληροφοριών από πλευράς τους.