Νουάρ σκηνές από τον Τορνατόρε, κουνγκ φου δεμένο με το παρελθόν, παράδοξες ματιές στην ελληνική μυθολογία, στρουμφάκια, γαλλική κωμωδία και χορός, χορός, χορός… συνθέτουν τις νέες επιλογές που θα φωτίσουν τις σκοτεινές αίθουσες αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
Νουάρ σκηνές από τον Τορνατόρε, κουνγκ φου δεμένο με το παρελθόν, παράδοξες ματιές στην ελληνική μυθολογία, στρουμφάκια, γαλλική κωμωδία και χορός, χορός, χορός… συνθέτουν τις νέες επιλογές που θα φωτίσουν τις σκοτεινές αίθουσες αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα.
«Το τέλειο χτύπημα»
Ο - βραβευμένος με Όσκαρ – ιταλός σκηνοθέτης Τζιουζέπε Τορνατόρε επιστρέφει με ένα αγγλόφωνο σύγχρονο δραματικό φιλμ νουάρ, με τον – επίσης βραβευμένο με Όσκαρ - Τζέφρι Ρας στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τους Τζιμ Στάρτζες, Σίλβια Χοκς και Ντόναλντ Σάδερλαντ, αλλά και τη μουσική του Ένιο Μορικόνε.
Όπως εξηγεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Πρόκειται για μια ερωτική ταινία με στοιχεία θρίλερ, που, όμως, δεν είναι θρίλερ, αφού δεν έχει φόνους, σκοτωμούς, αστυνομία και όπλα. Ο πρωταγωνιστής είναι ένας επιτυχημένος και διακεκριμένος εκτιμητής και δημοπράτης έργων τέχνης, με δύστροπο χαρακτήρα. Μια νέα γυναίκα θα τον καλέσει να εκτιμήσει τα έπιπλα και τους πίνακες, που βρίσκονται στο πατρικό της σπίτι. Σιγά σιγά, θα αναδυθεί μια πολύ περίεργη σχέση με ανατρεπτικές συνέπειες γι’ αυτόν».
«The Grandmaster»
Μετά από έξι χρόνια προγραμματισμού και άλλα τρία γυρισμάτων, η βιογραφική ταινία δράσης του κινέζου σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ – Γουάι, που σήμανε την έναρξη στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, ξετυλίγει τη ζωή και το έργο του θρυλικού δασκάλου του κουνγκ φου, Ιπ Μαν.
Με τους πρωταγωνιστές Τόνι Λιουνγκ, Ζανγκ Ζιγί και Τσανγκ Τσεν να έχουν περάσει χρόνια προπόνησης, για να ανταποκριθούν στους ρόλους τους και στις χορογραφημένες σκηνές δράσης του Γιούνε Γο Πινγκ («Matrix», «Kill Bill», «Τίγρης και Δράκος»), η ταινία ξεκινά ως η ιστορία του δασκάλου του Μπρους Λι και εξελίσσεται στο πορτρέτο μιας περασμένης εποχής, ενός χαμένου κόσμου.
«Ο Πέρσι Τζάκσον και η θάλασσα των τεράτων»
Ο ημίθεος γιος του Ποσειδώνα κυριαρχεί για δεύτερη φορά στη μεγάλη οθόνη, μέσα από την τρισδιάστατη περιπέτεια φαντασίας του Θορ Φρόιντενταλ, που βασίζεται στην μπεστ σέλερ σειρά μυθιστορημάτων του Ρικ Ραϊόρνταν. Προσεγγίζοντας με έναν παράδοξο τρόπο την ελληνική μυθολογία και με πρωταγωνιστές τους Λόγκαν Λέρμαν, Αλεξάντρα Νταντάριο και Μπράντον Τ. Τζάκσον, αυτή τη φορά ο ήρωας συνειδητοποιεί πως η θεϊκή του προέλευση μπορεί, τελικά, να μην είναι ευλογία, αλλά κατάρα, όταν μαθαίνει πως ο ετεροθαλής αδερφός του είναι τέρας. Παρόλα αυτά όμως, πρέπει να ανακτήσει το Χρυσόμαλλο Δέρας και να σώσει το στρατόπεδο των Ημίαιμων.
«Τα Στρουμφάκια 2»
Τα αξιαγάπητα και διάσημα μπλε πλασματάκια, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1958, στις σελίδες του Peyo, και έχουν καταλάβει περιοδικά, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες, βιντεοπαιχνίδι και ζωντανά σόου, μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία της πρώτης ταινίας, επανέρχονται με έναν εντυπωσιακό συνδυασμό τριών διαστάσεων με live action, μέσα από τη νέα ταινία κινουμένων σχεδίων, που μιλάει για το τί διαλέγει ο καθένας να είναι στη ζωή του, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της, Ράτζα Γκοσνέλ.
Με τους Νιλ Πάτρικ Χάρις και Μπρένταν Γκλίζον και τις φωνές των Κριστίνα Ρίτσι, Άλαν Κάμινγκ, Άντον Γιέλτσιν και Κέιτι Πέρι, ο σατανικός Δρακουμέλ απαγάγει τη Στρουμφίτα, γιατί είναι η μόνη, που - με το μυστικό της ξόρκι - μπορεί να μετατρέψει σε αληθινά Στρουμφ τα νέα του δημιουργήματα, τα Πειραχτήρια.
«Τα παλιόπαιδα»
Στη γαλλική κωμωδία του Άντονι Μαρτσιάνο, με τους Αλέν Σαμπάτ, Σαντρίν Κιμπερλέν, Μαξ Μπουμπλίλ και Μελανί Μπερνιέρ, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη χώρα μας ως ταινία έναρξης του 14ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, ένας μέλλοντας πεθερός προσπαθεί με διάφορους τρόπους να πείσει τον επίδοξο γαμπρό του να μην κάνει ποτέ το λάθος να παντρευτεί, έστω και αν η νύφη είναι η ίδια του η κόρη.
«Pina Bausch in dancing dreams»
Η κορυφαία γερμανίδα χορογράφος Πίνα Μπάους, που έβαλε τη δική της σφραγίδα στον σύγχρονο χορό, δημιουργώντας μια νέα αισθητική και επεκτείνοντας τα όρια της τέχνης της και που συνεχίζει να εμπνέει τους καλλιτέχνες ακόμα και μετά τον θάνατό της, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από το ντοκιμαντέρ των Αν Λίνζελ και Ράινερ Χόφμαν.
Το 2008, η Μπάους επέλεξε για το χορευτικό της έργο «Σημείο επαφής» (Kontakthof) 40 έφηβους που προέρχονταν από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, είχαν διαφορετική παιδεία και μερικοί από αυτούς δεν είχαν ακούσει ούτε το όνομά της. Η ταινία καταγράφει την εξέλιξη των νεαρών χορευτών, από τη σωματική αδεξιότητα και την αβεβαιότητα, μέχρι τη χορογραφική τελειότητα, σε ένα έργο που αναφέρεται στις πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]