Κόσμος
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 10:56

Στη Ρώμη έφθασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποίησε σήμερα ότι «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

Μεταβαίνοντας στην Ευρώπη για να πιέσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Βαγδάτης, ο Ράμσφελντ δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν ότι «η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη».

Ο Ράμσφελντ που έφτασε στην Ρώμη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ευρώπη, τόνισε ότι «διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις» υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, ενώ το «κέντρο βάρους μετατοπίζεται στο ΝΑΤΟ».

Στη Ρώμη ο Ράμσφελντ θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι για να του εκφράσει την ικανοποίηση της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη της Ιταλίας στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας θα επισκεφθεί την αμερικανική αεροπορική βάση στο Αβιάνο και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μόναχο για να παρακολουθήσει διεθνή διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στην ομιλία του ο Ράμσφελντ θα αναφερθεί στο διεθνή ρόλο του ΝΑΤΟ, στα όπλα μαζικής καταστροφής και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο επικεφαλής του Πενταγώνου θα καταστήσει σαφές ότι η χορήγηση πρόσθετου χρόνου στους επιθεωρητές του ΟΗΕ θα είχε έννοια μόνο στην περίπτωση που το Ιράκ θα συνεργαζόταν με τα Ηνωμένα Εθνη.