Πολιτική
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 20:42

Ευ. Βενιζέλος: Η κοινωνία δεν αντέχει νέα περιοριστικά μέτρα

Νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας παράλληλα πως ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπάρχουν διαφορές ιστορικές, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας.

Μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της «δημοκρατικής παράταξης», μήνυμα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης προς τον ελληνικό λαό και πρόσκληση συμπόρευσης όλου του χώρου που «πιστεύει στον ευρωπαϊκό, δημοκρατικό σοσιαλισμό, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς», έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε όλες τις «δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, θυμωμένες, σε απόγνωση, απομακρυσμένες από την πολιτική, εγκλωβισμένες στον απλουστευτικό συνομωσιολογικό και φασίζοντα λόγο» ενώ σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει συνείδηση της ευθύνης του και την αναλαμβάνει χωρίς κανένα ηγεμονισμό.

Κατά την ομιλία του εξήγησε επίσης ότι το Kίνημα μετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης. «Δεν κυβερνάμε μόνοι μας. Είμαστε ο δεύτερος σε κοινοβουλευτική δύναμη εταίρος. Ούτε όμως η ΝΔ κυβερνά μόνη της. Για όλα απαιτούνται συμφωνίες και συμβιβασμοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε.

Μάλιστα σημείωσε πως η επιτυχία αυτής της προσπάθειας αφορά περισσότερο από κάθε άλλο το Κίνημα γιατί θα σημαίνει δικαίωση των δύσκολων επιλογών και των μεγάλων πολιτικών θυσιών που έκανε η παράταξη τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Για τις διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είπε πως είναι διαφορές ιστορικές, ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, διαφορές προφανείς που καθίστανται ακόμα προφανέστερες τώρα, παρά τη συνεργασία μας στο σχήμα εθνικής ευθύνης, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών που αναδεικνύουν τις διαφορετικές προτάσεις.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης προϋποθέτει τη συσπείρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και βασίζεται σε απλές παραδοχές και δεσμεύσεις: Νέα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε η πολιτική ζωή της χώρας.

Επίσης κάλεσε τους εταίρους της Ελλάδας να αναγνωρίσουν τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά του, σημειώνοντας πως «έχουμε απόλυτη αίσθηση των ορίων αντοχής της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής».

Για τη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω και τώρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ εθνικής ευθύνης και αντιπολιτευτικής ευκολίας θέτοντας σε αμφισβήτηση  τη θεμελιώδη επιλογή που και η ίδια έκανε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Για τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε σε ποια προγραμματική βάση μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συζήτηση με ένα χώρο η ηγεσία του οποίου βασίζει την ύπαρξή του στη συκοφάντηση, την υπονόμευση, την ακύρωση όχι απλά και μόνο του σημερινού ΠΑΣΟΚ, αλλά της ιστορικής διαδρομής της παράταξης.

Επιπλέον σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις διπλές εκλογές του 2012, όταν γινόταν προσπάθεια για ένα ευρύτερο κυβερνητική σχήμα, είπε πως «είναι πολύ δύσκολο να μετάσχεις στην ευθύνη, να τη μοιραστείς».

Και συνέχισε: «Αριστερός λόγος δεν είναι η υπεράσπιση της ακινησίας και του συντεχνιασμού. Δεν μπορούμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε μια δύσκολη αλήθεια να αποδεχτούμε έναν εύκολο λαϊκισμό που χαϊδεύει τα αυτιά, αναπαράγοντας αδιέξοδες καταστάσεις».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες του Κινήματος που, αυτή τη στιγμή, είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, η διαφύλαξη της εθνικής ανταγωνιστικότητας, η απελευθέρωση και αξιοποίηση όλου του παραγωγικού δυναμικού της χώρας ενώ οι πεποιθήσεις αυτές βασίζονται σε μία καθαρή οριοθέτηση του δημοσίου και του ιδιωτικού.

Προϋπόθεση για μια νέα Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ένα πραγματικά Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που βασίζεται στην αξιολόγηση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης για κάθε κοινωνική ομάδα.

«Το ίδιο ισχύει για το διοικητικό και δικαστικό σύστημα της χώρας και φυσικά, για το πολιτικό σύστημα που πρέπει να εκφράσει τη σημερινή απαιτητική κοινωνία», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το κύριο ζήτημα που είναι το εκλογικό σύστημα είναι αυτό που πρέπει πρώτα από όλα να συζητηθεί γιατί αυτό συνδέεται με την ανάδειξη αυθεντικών πλειοψηφιών και την αποτροπή των τεχνητών πολώσεων.

Οι επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι η μεγάλη ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών να κάνουν επιλογές αξιοκρατικές, ενωτικές, πραγματικά προοδευτικές,συμπλήρωσε.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή και καταλήγοντας στην οικονομική κρίση που εμφανίστηκε το 2008, δήλωσε ότι έπρεπε να επιμείνει το Μάιο του 2010, μέχρι τέλους, στην πρόταση του για υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου με αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων. «Θα ήταν πολύ πιο δίκαιη ιστορικά η κατανομή της ευθύνης στις πολιτικές δυνάμεις κατά το μετρό  της συμμετοχής τους στη άσκηση της εξουσίας τις κρίσιμες περιόδους», εξήγησε.

Απαντώντας σε όσους, όπως είπε, διαχωρίζουν τη θέση τους από το πρώτο πρόγραμμα, αλλά συμφωνούν με το δεύτερο μέσα στο πλαίσιο του οποίου πορεύεται η χώρα από τα τέλη Οκτωβρίου 2011, υποστήριξε πως είναι το δεύτερο πρόγραμμα που έπρεπε να έχει υιοθετηθεί εξαρχής, μόνο που αυτό δεν μπορούσε δυστυχώς να γίνει μονομερώς από την Ελλάδα και χωρίς το πρώτο πρόγραμμα δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο.

Συνεχίζοντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κόστος της κρίσης είναι τεράστιο και αναφέρθηκε στη σωρευτική ύφεση για έξι χρόνια, στην πρωτοφανή ανεργία, στη διάψευση προσδοκιών για μεγάλες κοινωνικές ομάδες και κυρίως για τη νέα γενιά. «Ποιο θα ήταν όμως το κόστος μίας οποιασδήποτε άλλης επιλογής; Ποιο θα ήταν το κόστος της απομόνωσης και της καταστροφής; H το κόστος της διεθνούς βοήθειας για  την ανάκαμψη, μετά το πέσιμο της χώρας στην άβυσσο;», διερωτήθηκε.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, μέσα στο κόστος που είναι όχι μόνο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό αλλά και θεσμικό, εθνικό και ιστορικό, περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση ψεύτικων και επικίνδυνων μετώπων, περιλαμβάνεται η αντιδημοκρατική διολίσθηση, η έξαρση του πολιτικού τυχοδιωκτισμού και η εμφάνιση  στο κοινοβούλιο των απροκάλυπτων εκπροσώπων του ναζισμού, του αυταρχισμού, της ξενοφοβίας.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης, σημείωσε ότι τον Ιούνιο του 2011 είχαν ήδη διαμορφωθεί δύσκολες, επικίνδυνες και σκληρές συνθήκες.

«Εκεί που είχαμε φθάσει ως χώρα η επιλογή αυτή ήταν η καλύτερη στο όνομα της εθνικής ανάγκης, της αλήθειας που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε κατάματα», συμπλήρωσε και υποστήριξε πως οι οποίες άλλες επιλογές  - που πρακτικά ούτε υπήρχαν, ούτε υπάρχουν - είχαν και έχουν ασύγκριτα και ασύμμετρα μεγαλύτερο κόστος.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια επιλογή που έκανε το ΠΑΣΟΚ από πατριωτισμό, από αίσθηση εθνικής ευθύνης, για λόγους γενικού συμφέροντος, αλλά και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, για να προστατευτούν τα μεσαία στρώματα, για να αποφευχθεί το συντριπτικά χειρότερο, μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, υπό την πίεση των αγορών.

«Δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει ένα σχέδιο Β, εκτός ΕΕ και ζώνης του ευρώ. Εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος. Εκτός και αν θέλαμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δραματικές καταστάσεις, δίπλα από τις οποίες πέρασε η Κύπρος πριν από λίγους μήνες», επεσήμανε.

Οι μεγάλες και σκληρές θυσίες, οι μειώσεις των εισοδημάτων, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η τραγικά υψηλή ανεργία, η δραματική πτώση του τζίρου είναι καταστάσεις δυσβάστακτες, όπως ανέφερε οι οποίες ωστόσο δεν συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με την ασύντακτη χρεωκοπία, την επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την εξαέρωση  καταθέσεων και ακινήτων περιουσιών, τον αποκλεισμό από το διεθνές οικονομικό σύστημα, την διακοπή των διεθνών εμπορικών σχέσεων.

«Το ΠΑΣΟΚ όμως αδικείται πρωτίστως επειδή το αδικούμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί εμείς οι ίδιοι δεν υπερασπιζόμαστε με την ένταση που πρέπει θεμελιώδεις ιστορικές επιλογές», κατέληξε.

Γ. Παπανδρέου: Μείναμε όρθιοι

Το 2009 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μία βόμβα που απειλούσε την ύπαρξη της χώρας και το μέλλον του ελληνισμού, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.

«Το βασικό πρόβλημα της χώρας δεν ήταν το Πρόγραμμα Προσαρμογής, ούτε η συνταγή του 2010, αλλά η πραγματικά θανάσιμη συνταγή, ήταν το πελατειακό πάρτι μέχρι το 2009», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες».

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ αρνητικών παραγόντων ταυτόχρονα που δεν αντιμετώπισε κανένα άλλο κράτος - μέλος της Ένωσης και μάλιστα σε μια συντηρητική Ένωση «με μεγάλες ευθύνες για την έλλειψη εποπτείας της κυβέρνησης Καραμανλή, που όμως μας παρακολουθούσε με αμηχανία και καχυποψία».

Το 2009, πρόσθεσε, θέλαμε να αλλάξουμε τις δομές και να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα και αντί για αυτό πετύχαμε την χορήγηση οξυγόνου για να μην καταστραφεί η χώρα, κάναμε όσα δεν έκανε καμία άλλη κυβέρνηση τόσα χρόνια.

«Παρότι ματώσαμε και θυσιαστήκαμε πολιτικά, ωστόσο δεν ολοκληρώσαμε ένα έργο που θα δικαίωνε τους πολίτες. Το αποτέλεσμα δεν ήταν συχνά αυτό για το οποίο προσπαθήσαμε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως «μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες μείναμε όρθιοι».

Σχολιάζοντας τη φράση του «λεφτά υπάρχουν», διευκρίνισε πως ίσχυε μόνο εάν γίνονταν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και παρατήρησε πως σκοπίμως παραποιήθηκαν τα λόγια του.

Ακόμη έστειλε το μήνυμα ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ για τις αρχές μου, δεν με κρατάει κανείς, δεν υπήρξα ποτέ, ούτε σκοπεύω να γίνω όμηρος κανενός».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην περίοδο της παραίτησής του από την πρωθυπουργία σημειώνοντας πως «την ώρα της ύψιστης εθνικής ευθύνης, κάποιοι σκέφτονταν μόνο πώς θα αναρριχηθούν γρηγορότερα στην εξουσία» και πως «κάποιοι άλλοι πώς θα τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα με μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Αφήνοντας αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά είπε πως τότε η πολιτική συναίνεση ήταν αδιανόητη ακόμη και σε αυτονόητα πράγματα μπροστά στον κίνδυνο εθνικής καταστροφής και ήταν πιο εύκολο να φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας παρά να υποστηρίξουν. «Λένε ότι δεν ήθελαν το πρώτο Μνημόνιο, αλλά πανηγυρίζουν για την πρωτοφανή μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος που οφείλεται στο πρώτο Μνημόνιο, ενώ την ίδια ώρα πόσες μαγικές συνταγές εμφανίστηκαν κάπου γύρω στο Ζάππειο».

Αναφερόμενος στη στάση των εταίρων, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως ήταν δύσκολο να πειστεί η Ευρωζώνη ότι το κλειδί είναι οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και όχι η λιτότητα.

Σήμερα ωστόσο, όπως είπε, οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται και οι στρατηγικές μας υιοθετούνται από όλους και είναι η ώρα να διαμορφώσουμε νέα πορεία για Ελλάδα και διεθνή σκακιέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοστατεί στην αλλαγή με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο και όχι λευκές επιταγές.

Στόχος μας είναι, όπως τόνισε, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και δεν είμαστε παρακολούθημα κανενός. Άλλωστε, πρόσθεσε, όλοι τους το δικό μας πολιτικό λόγο προσπαθούν να αντιγράψουν αλλά αποτελούν ιδιόμορφο αριστερό και δεξιό κρατισμό που διαιωνίζει τα κατεστημένα.

Σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, υπογράμμισε πως δεν γίνεται να συνεχίσουμε με ευρώ και τραπεζικό σύστημα πολλών ταχυτήτων.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το ευρωομόλογο ως «δίκαιο» και «αναγκαίο» καθώς, όπως είπε, δεν γίνεται να συνεχιστούν οι μεγάλες διαφορές στα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη μιας νέας πορεία της Ε.Ε., ενώ σημείωσε ότι βολεύει να παρουσιάζουν το πρόβλημα όχι ως ευρωπαϊκό αλλά ελληνικό, ότι φταίνε «οι δήθεν τεμπέληδες του Νότου». Η πολιτική αυτή, επεσήμανε, διαιρεί τους λαούς και βοηθά το δίκαιο του ισχυρού.

Ό,τι κι αν γίνει στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας μεγάλη, δημοκρατική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια δημοκρατική προοδευτική Ευρώπη της συμμετοχής, εντάσσοντας σε αυτό το πλαίσιο την πρότασή του για δημοψήφισμα. «Ένα δημοψήφισμα βέβαια δεν αποτελεί πανάκεια για τα προβλήματα μιας χώρας, θα αποτελούσε όμως μία συνειδητή, συλλογική νέα αφετηρία», είπε.

Καταλήγοντας, έστειλε ένα μήνυμα σε όσους τον «κατακρίνουν για το ότι βρίσκεται συχνά στο εξωτερικό», λέγοντάς τους ότι «λίγοι ακουγόμαστε έξω, μην κατακρίνετε αυτούς που δίνουν τη μάχη για την Ελλάδα διεθνώς».

Κ. Σημίτης: Νέα εποχή χωρίς αρχηγούς

Την ανάγκη για μια νέα αρχή στο ΠΑΣΟΚ, αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, με ελεύθερη συζήτηση, «χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος.

Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός παραλλήλισε τη σημερινή εποχή με το 1974, σημειώνοντας ότι «έτσι και σήμερα βρισκόμαστε σήμερα σε μια στιγμή που είναι ανάγκη να αρχίσει μια νέα εποχή».

Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει μια ευρύτερη συνεργασία με άλλα σχήματα στο πλαίσιο της προοδευτικής παράταξης, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού. «Δεν με απασχολεί να τακτοποιήσω τους υπερεκχειλίζοντες εγωισμούς μικροαρχηγών, ούτε κάποιους μόνιμα διαφοροποιημένους έως ότου εξασφαλίσουν αυτό που θέλουν», τόνισε

Το ΠΑΣΟΚ, με θάρρος, φαντασία, συναίσθημα ευθύνης, σε συνεργασία με πολλούς άλλους, με νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, να γίνει ο μοχλός της αλλαγής, να βάλει τις βάσεις για την παράταξη της δημιουργίας και της αλληλεγγύης, τις βάσεις για ένα νέο ρεύμα ανανέωσης, καθοριστικό για το ξεπέρασμα της κρίσης, ανέφερε.

«Χρειάζεται νέα αρχή τώρα. Αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν και στην οποία δεν θα υπάρχουν εισιτήρια πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση όπως εκείνη του ’74 χωρίς αρχηγούς, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αφού έτσι «απαντήθηκε αρνητικά το ερώτημα για τη θέλησή της να συμβάλει στην αναγέννηση του προοδευτικού χώρου».

Παράλληλα ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να ενημερώνεται και να μαθαίνει την αλήθεια ο πολίτης. «Πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση των πολιτών καθώς ο πολιτικός δεν είναι ο κηδεμόνας του πολίτη», σημείωσε και πρόσθεσε πως η υποτίμηση των πολιτών υποτιμά την χώρα, συγκαλύπτει την αλήθεια και δημιουργεί μια κοινωνία έρμαιη δημαγωγών και τσαρλατάνων.

Ακόμα ανέφερε ότι «δυστυχώς μάθαμε πολύ λίγα» και πως ο «λόγος μας» είναι δύο ή περισσότερων επιπέδων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ένας πρώτος λόγος είναι προς την τρόικα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα, ένας άλλος λόγος είναι προς τους πολίτες προς τους οποίους «οδυρόμαστε για όσα συμβαίνουν» και ο τρίτος λόγος «είναι που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας για να διατηρούμε επωφελείς συσχετισμούς».

«Γιατί τόσες διαφορετικές γλώσσες;», διερωτήθηκε για να απαντήσει ότι ο πολίτης πρέπει να ξέρει την αλήθεια, να έχει πλήρη πληροφόρηση για να κρίνει, να του παρουσιάζουμε εναλλακτικές λύσεις για να επιλέξει.

Ο κ. Σημίτης εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, εάν ασχολείται με μικροπολιτικές, με την επικοινωνία, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. «Χρειάζεται θάρρος, το θάρρος απελευθερώνει ενώ η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες, διαφθείρει», επεσήμανε.

Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Σημίτης είπε ότι «πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας με το πετσί μας αλλά δυστυχώς τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός». Και συνέχισε σημειώνοντας πως οι παλιές ιδέες, μάς περιστοιχίζουν ακόμα και δεν τολμάμε να αλλάξουμε αποφασιστικά ρότα.

Ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική και στη στάση με την οποία αντιμετώπισε προεκλογικά την κρίση η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «οι ταγοί μας στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν ανειλικρινείς απέναντι στους εαυτούς τους, απέναντι στη χώρα και στα αξιώματα που κατείχαν είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, τυφλοί και αδιάφοροι για τις επιδράσεις στην οικονομία» και πρόσθεσε: «Κάποιοι υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων, τις τερατώδεις προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ τα περασμένα χρόνια, παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή την τακτική».

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, «ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι στείρος, διακρίνεται από συνεχείς υβριστικές αντιπαραθέσεις που απλοποιούν τα οικονομικά προβλήματα και καθιερώνουν το επίπεδο καφενειακής διαμάχης υπέργηρων συνταξιούχων».

Όπως ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να αντιδράσουν έντονα κατά της χούντας, από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση, την φυλακή, τα βασανιστήρια, την αυθαιρεσία της εξουσίας, από τους άσημους της μεγάλης μάζας που αισθάνονταν απέχθεια και αποστροφή προς τα παλαιά πολιτικά σχήματα.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν είναι 1981, όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τις εκλογές, ούτε καν βρισκόμαστε στο 1989 όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές αλλά συγκράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής του. Σήμερα η παράταξη έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της».