Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ένας από τους μικρότερους βατράχους στον κόσμο, ο οποίος ζει αποκλειστικά στις Σεϋχέλλες, ήταν κουφός. Όπως ανακάλυψαν ωστόσο, μπορεί και ακούει τα κοάσματα των άλλων βατράχων... από το στόμα του.
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ένας από τους μικρότερους βατράχους στον κόσμο, ο οποίος ζει αποκλειστικά στις Σεϋχέλλες, ήταν κουφός. Όπως ανακάλυψαν ωστόσο, μπορεί και ακούει τα κοάσματα των άλλων βατράχων... από το στόμα του.
Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παρά την απουσία τυμπάνου ή κοιλότητας του μέσου ωτός, ο βάτραχος του απειλούμενου είδους Sooglossus gardineri χρησιμοποιεί τη στοματική του κοιλότητα καθώς και ιστό για να μεταδίδει τον ήχο στα εσωτερικά αυτιά που διαθέτει.
Οι περισσότεροι βάτραχοι δεν έχουν εξωτερικό αυτί, όπως οι άνθρωποι, αλλά διαθέτουν ένα μέσο αυτί, ο τυμπανικός υμένας του οποίου βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια του κεφαλιού. Τα ηχητικά κύματα προκαλούν δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο έσω αυτί και από εκεί στον εγκέφαλο. «Ξέρουμε όμως είδη βατράχων που κοάζουν, όπως οι υπόλοποι βάτραχοι, χωρίς να έχουν τυμπανικά μέσα ώτα για να ακούνε ο ένας τον άλλο», λέει ο Ρενό Μπουατέλ από το πανεπιστήμιο του Πουατιέ. «Αυτό ακούγεται οξύμωρο.»
Οι ερευνητές ηχογράφησαν τα κοάσματα βατράχων του συγκεκριμένου είδους και τα αναπαρήγαγαν σε άγριους βατράχους για να παρατηρήσουν τη συμπεριφορά τους. Διαπίστωσαν ότι τα αμφίβια ανταποκρίνονταν, είτε αλλάζοντας θέση είτε κοάζοντας και εκείνα, σαν να απαντούν. «Ήταν αστείο. Κάποια επιτέθηκαν εναντίον του ηχείου», λέει ο Μπουατέλ.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ειδικό εξοπλισμό για να για να μελετήσουν λεπτομερώς την ανατομία τους και να δουν με ποιον τρόπο κατάφερναν οι βάτραχοι να ακούσουν τους ήχους, επιβεβαιώνοντας ότι η στοματική τους κοιλότητα λειτουργεί όπως το εσωτερικό μιας κιθάρας, ενισχύοντας τον ήχο.
Επιπλέον, οι βάτραχοι S. gardineri έχουν αναπτύξει λιγότερες και λεπτότερες στρώσεις ιστού μεταξύ της στοματικής τους κοιλότητας και του έσω ωτός τους, κάτι που επιτρέπει την αποδοτικότερη μετάδοση των ηχητικών κυμάτων στον εγκέφαλό τους χωρίς τη χρήση μέσου ωτός.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι δημοσιεύουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, ελπίζουν ότι οι παρατηρήσεις τους θα ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες ορισμένων τύπων κώφωσης στον άνθρωπο.