Κόσμος
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 18:22

Ν. Αφρική: Στη γενική απεργία των βιομηχανικών εργατών προσχώρησαν οι μεταλλωρύχοι

Πάνω από 80.000 νοτιοαφρικανοί εργάτες στα χρυσωρυχεία της χώρας άρχισαν από την Τρίτη απεργία, συντασσόμενοι με εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενων σε άλλους βιομηχανικούς τομείς, οι οποίοι απεργούσαν ήδη.

Πάνω από 80.000 νοτιοαφρικανοί εργάτες στα χρυσωρυχεία της χώρας άρχισαν από την Τρίτη απεργία, συντασσόμενοι με εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενων σε άλλους τομείς, οι οποίοι άρχισαν κινητοποιήσεις τις περασμένες εβδομάδες, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία αποδείχθηκαν άκαρπες.

«Με δεδομένη την αλαζονεία των επικεφαλής της βιομηχανίας των χρυσωρυχείων, το σωματείο είναι αναγκασμένο να συνταχθεί στην πανεθνική κινητοποίηση των βιομηχανικών εργατών» , ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Μεταλλωρύχων (NUM).

Η NUM παραμένει το μεγαλύτερο από τα σωματεία στον τομέα των χρυσωρυχείων, μολονότι η αντίπαλός της, AMCU, έχει κερδίσει έδαφος σε ορισμένα από τα κυριότερα ορυχεία και μεταλλεία, χάρη στην υποστήριξη που παρείχε τον περασμένο χρόνο στις κηρυγμένες ως παράνομες απεργίες των εργαζομένων στα μεταλλεία πλατίνας.

Έως τώρα η θεωρούμενη ως πιο ριζοσπαστική AMCU δεν έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι εργάτες στα χρυσωρυχεία συστρατεύονται με τους 30.000 απεργούς στην αυτοκινητοβιομηχανία και τους απασχολούμενους στον τομέα της οικοδομής και των κατασκευών, οι οποίοι έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Τα σωματεία σημειώνουν πως οι λήγουσες συμβάσεις δεν παρέχουν στους εργάτες αμοιβές που θα τους επέτρεπαν να ζουν αξιοπρεπώς. Η εργοδοσία στα χρυσωρυχεία προσφέρει αυξήσεις περίπου 6,5%, ενώ η NUM αξιώνει αυξήσεις τουλάχιστον 2.300 ραντ (220 δολαρίων) τον μήνα για τον κατώτατο μισθό, 10 φορές πάνω από το ποσό στο οποίο εμφανίζονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν οι εργοδότες.

Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει εναντίον των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες εκτιμά ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία ήδη έχει μειωθεί, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί περίπου στο 25%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο