Πολιτική
Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 17:07

Συμεών Κεδίκογλου: Ισχυρή γενική παιδεία στο νέο Λύκειο

Το νέο Λύκειο δίνει έμφαση στη γενική παιδεία, επεσήμανε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου σε ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το νέο Λύκειο δίνει έμφαση στη γενική παιδεία, επεσήμανε ο Υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου σε ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι το Λύκειο ως τώρα ήταν ο προθάλαμος της ανώτατης εκπαίδευσης, έχοντας χάσει την αυτοτέλειά του, αλλά τώρα θα παρέχεται «ισχυρή γενική παιδεία», η οποία είναι απαραίτητη για να αντεπεξέλθει η νέα γενιά στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.

«Με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται η μεσαία εκπαιδευτική βαθμίδα», είπε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις που εισηγείται αποτελούν προϊόν εθνικού διαλόγου και ότι «το Υπουργείο Παιδείας δεν αιφνιδιάζει».

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό τα χαρακτηριστικά του νέου Λυκείου είναι:

  • αυτονόμηση από τις εξετάσεις για τα ΑΕΙ
  • καθίσταται υποχρεωτικό το μάθημα της φιλοσοφίας
  • το απολυτήριο λυκείου αποσυνδέεται από τις πανελλαδικές εξετάσεις
  • μειώνονται τα μαθήματα για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από 6 σε 4
  • δίδεται πιστοποιητικό ηλεκτρονικού υπολογιστή από το Γυμνάσιο.

Σε σύντομη παρέμβασή του ο έτερος Υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο οι μαθητές των Γυμνασίων αποκτούν και μία τρίτη επιλογή κατεύθυνσης, αυτή των δημοσίων ΙΕΚ.

Υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής κατάρτισης εντελώς δωρεάν, ενώ αναβαθμίζεται η κατάρτιση και η τεχνολογική εκπαίδευση.

«Κάνουμε μία τομή σε πολύ δύσκολες συνθήκες», είπε ο Κ. Γκιουλέκας, ενώ απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στηρίζουμε τη δημόσια εκπαιδευτική κατάρτιση, αλλά δεν έχουμε και ιδεοληψίες».

newsroom naftemporiki.gr