Κόσμος
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2003 14:51

Βαθαίνει το ρήγμα στο ΝΑΤΟ

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στο ΝΑΤΟ με αφορμή τα αμερικανικά σχέδια για την ενίσχυση της άμυνας της Τουρκίας εν όψει πολεμικής επιχείρησης εναντίον του Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Αντα επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Γερμανία προέβαλε βέτο για το θέμα αυτό συμπορευόμενη με τη στάση της Γαλλίας και του Βελγίου.

Η επιχειρηματολογία των τριών χωρών συνοψίζεται στο ότι δεν μπορούν να μπουν στη λογική του πολέμου τη στιγμή που το όλο θέμα βρίσκεται στον ΟΗΕ, ο οποίος αναζητεί ειρηνική διέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει επισήμως από το ΝΑΤΟ να δεσμευθεί στη χορήγηση τεχνικής βοήθειας, κυρίως διευκολύνσεων σε περίπτωση επέμβασης στο Ιράκ. Ζητούσαν επίσης δέσμευση για προστασία της Τουρκίας από τους συμμάχους σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ιράκ.

Στην παρέμβασή τους την περασμένη Πέμπτη, οι τρεις χώρες «μπλοκάρισαν» το αίτημα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Ενεργώντας προφανώς κατ' εντολή της Ουάσιγκτον ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον επιχείρησε να αυξήσει την πολιτική πίεση στις τρεις χώρες ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση της «σιωπηρής διαδικασίας».

«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι η ψήφος της Γερμανίας ταυτίστηκε με την ψήφο της Γαλλίας και του Βελγίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Οι πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ θα έδιναν ένα κακό μήνυμα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι το πρωί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Ντομινίκ ντε Βιλπέν. «Συμφωνήσαμε ότι ενδεχόμενη ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ θα δήλωνε ότι ο πόλεμος με το Ιράκ έχει ήδη αρχίσει», υποστήριξε ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών.

Ρόμπερτσον: «Σοβαρή η κατάσταση»

«Η κατάσταση είναι αναμφισβήτητα σοβαρή», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, στο τέλος της συνόδου των 19 πρεσβευτών των χωρών μελών του Οργανισμού. Έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά δεν μπορώ να πω πότε αυτό θα συμβεί», διαβεβαίωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον υπογραμμίζοντας πως απομένουν «να πειστούν τρεις χώρες». Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ «υπογράμμισαν πως είναι ενωμένα στη βούλησή τους να υπερασπιστούν την Τουρκία», πρόσθεσε.

Μια νέα σύνοδος των πρεσβευτών συγκλήθηκε για σήμερα το απόγευμα μετά την επίκληση από την Τουρκία του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων όταν ένας εξ αυτών εκτιμά πως απειλούνται η «εδαφική ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά» του.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε.

Ως γνωστόν, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη σύνοδος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξετασθούν οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ. Όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, η πρωτοβουλία αυτή της ελληνικής προεδρίας έχει το νόημα της συλλογικής αξιολόγησης της κατάστασης, προκειμένου να αναζητηθεί -και ει δυνατόν να εξασφαλισθεί- κοινή στάση της Ε.Ε. Επί του θέματος ο κ. Σημίτης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας και Βελγίου, κυρίους Σρέντερ και Φέρχοφσταντ.

Κληθείς να σχολιάσει την ελληνική πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ, είπε ότι καλωσορίζουμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίλυση της κρίσης και που στόχο έχει την ενωμένη ευρωπαϊκή θέση στο θέμα αυτό.

Πάουελ: «Ανεπίτρεπτο το βέτο»

Χθες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη» την πιθανότητα ασκήσεως βέτο από Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία. «Είναι ανεπίτρεπτο. Ελπίζω ότι οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Βέλγοι, θα ξαναδούν τα πράγματα διαφορετικά τις προσεχείς 24 ώρες», σημείωσε ο Πάουελ.

Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε επίσης ότι είναι καιρός για το ΝΑΤΟ να αναδιοργανωθεί για να υποστηρίξει τα μέτρα που προτείνονται από την Ουάσινγκτον και έχουν στόχο, όπως υπογράμμισε, την υποστήριξη ενός μέλους της Συμμαχίας, της Τουρκίας, σε περίπτωση σύγκρουσης.