Τη δυσπιστία τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ εκφράζουν Ρωσία και Κίνα.
Τη δυσπιστία τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ εκφράζουν Ρωσία και Κίνα.
«Μάς έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μάς έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μάς πείθουν καθόλου», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Από την πλευρά της η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προσφύγει στο Κογκρέσο.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι «διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση».
Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών στην οποία παρατίθεται σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, την εμπλοκή σύρων αξιωματούχων στην επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, με εκατοντάδες νεκρούς.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει και αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση του αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς της Δαμασκού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την ψήφο του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού. Η Γαλλία τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης, αλλά η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε μία τέτοια επιχείρηση μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ο ΟΗΕ πάντως ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές που επέστρεψαν το Σάββατο από τη Συρία δεν πρόκειται «να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα» πριν από τα αποτελέσματα των αναλύσεων επί των δειγμάτων που έχουν συλλέξει, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και τρεις εβδομάδες.
Αναγνωριστικό πλοίο στέλνει στη Μεσόγειο η Μόσχα
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η Μόσχα στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο τo αναγνωριστικό πλοίο Priazovye, καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.
Όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ, το Priazovye απέπλευσε αργά χθες από τη ναυτική βάση της Ρωσίας στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, στη Μαύρη Θάλασσα, με αποστολή «τη συλλογή πληροφοριών στην περιοχή για την κλιμακούμενη κρίση».
Το ρωσικό υπουργείο 'Αμυνας δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πληροφορία αυτή.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή. το Priazovye θα επιχειρήσει χωριστά από τη ναυτική δύναμη που βρίσκεται στη Μεσόγειο. Η ανάπτυξή του είναι σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν χρήσιμη για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως νέα πολεμικά πλοία θα σταλούν στη Μεσόγειο για να αντικαταστήσουν κάποια από τα ρωσικά πλοία που βρίσκονται εκεί.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο