Υγεία
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 10:32

Τα «μοριακά φρένα» που προκαλούν τζετ λαγκ ανακάλυψαν επιστήμονες

Τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλαγούν από το τζετ λαγκ όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Τον τρόπο με τον οποίο θα απαλλαγούν από το τζετ λαγκ όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, εντόπισαν τα «μοριακά φρένα» που δεν αφήνουν το φως να ρυθμίσει το βιολογικό ρολόι κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης, γεγονός που προκαλεί τζετ λαγκ.

Η μελέτη των επιστημόνων πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και έδειξε ότι η προσαρμογή του οργανισμού στη νέα χρονική ζώνη γίνεται πολύ πιο εύκολα όταν αποσυνδεθούν τα συγκεκριμένα «φρένα».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το φως της μέρας ενεργοποιεί έναν μεγάλο αριθμό γονιδίων, τα οποία όμως παύουν να λειτουργούν επειδή τα... φρενάρει η πρωτεΐνη SIK1.

Τα πειράματα που έγιναν για τη μείωση της δράσης της SIK1 έδειξαν ότι ο οργανισμός των ποντικιών προσαρμόζεται πολύ πιο γρήγορα, ακόμη και όταν η διαφορά στη νέα χρονική ζώνη αγγίζει τις έξι ώρες.

«Μειώσαμε τα επίπεδα της πρωτεΐνης κατά 50 – 60%, ποσοστό πολύ μεγάλο για να σημειωθούν αλλαγές και να υπάρξει αποτέλεσμα», είπε στο BBC ο καθηγητής Russell Foster. «Διαπιστώσαμε ότι τα ποντίκια όντως προσάρμοσαν άμεσα τον οργανισμό τους στη διαφορά των έξι ωρών, σε αντίθεση με εκείνα στα οποία δεν χορηγήθηκε θεραπεία για την καταστολή της SIK1 – αυτά χρειάστηκαν έξι μέρες».

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν επίσης ότι η λειτουργία του βιολογικού ρολογιού είναι πολύ σημαντική, επειδή εκτός από τον βραδινό ύπνο ρυθμίζει επίσης τη διάθεση, την αρτηριακή πίεση, ακόμη και το αίσθημα της πείνας.

Επίσης, είναι βέβαιοι ότι η νέα ανακάλυψη θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για το τζετ λαγκ, αλλά και για προβλήματα που διαταράσσουν την ψυχική υγεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Cell.