Κόσμος
Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013 19:30

Συρία: Με το δάκτυλο στην σκανδάλη ο στρατός της χώρας

Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

Ο συριακός στρατός έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι.

Ειδικότερα σε γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

Την ώρα που οι ειδικοί του ΟΗΕ στα χημικά όπλα εγκατέλειψαν το πρωί τη χώρα, οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να υποστούν αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές και να αμυνθούν.

Νωρίτερα ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει ανά πάσα στιγμή».

«Αυτή η αδικαιολόγητη επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», πρόσθεσε ο αξιωματικός και τόνισε: «Η επίθεση αυτή δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ηθική, ούτε με το διεθνές δίκαιο.

Στο μεταξύ δεκάδες στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία, ενώ πολλές χώρες προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφύγουν να μεταβούν και στο γειτονικό Λίβανο, καθώς η ένταση στην περιφέρεια κλιμακώνεται εν αναμονή μιας πιθανής επίθεσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι σχεδιάζει την ανάληψη «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, την οποία η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού που πιστεύεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 1.429 ανθρώπους.

Η Δαμασκός απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και λέει ότι οι αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τον Άσαντ είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ μείωσαν το προσωπικό τους στη Συρία προληπτικά, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή του Οργανισμού στην Δαμασκό.

Περίπου 1.000 Σύροι και ξένοι εργάζονται σε υπηρεσίες του ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς σκοπούς και την προσφορά αρωγής στη Συρία, είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Οργανισμού Αλεσάντρα Βελούτσι χθες.

Στις υπηρεσίες οι οποίες επιχειρούν στη Συρία περιλαμβάνονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού.

Το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, η Βρετανία και η Γαλλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους υπηκόους τους να μην μεταβούν στο Λίβανο, οι διχασμένες κοινότητες του οποίου συμπαρασύρονται στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία και έχει προσλάβει θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Αλλά και η Αυστρία κάλεσε τους πολίτες της να έρχονται σε επαφή με την πρεσβεία της στο Λίβανο πριν ταξιδέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου περίπου 14.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα μόνον την Πέμπτη, στην πλειονότητά τους Ευρωπαίοι.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, ενώ τουλάχιστον δύο εκατομμύρια έχουν γίνει πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο