Πρωτοβουλία για την κρίση στο Ιράκ ανέλαβε η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συγκαλώντας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, έκτακτη σύνοδο κορυφής των 15.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες σε συνεργάτες του, τόνισε ότι έχουν ανταποκριθεί θετικά όλοι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ενωσης, πλην της Βρετανίας, η οποία διατυπώνει επιφυλάξεις, όσον αφορά την ατζέντα της συνάντησης.
Σήμερα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για τη σύγκληση τη συνόδου κορυφής.
«Είναι επιβεβλημένη η συνάντηση των ηγετών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμφανιστεί η Ευρώπη με μία φωνή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε δίωρη συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο για ειρηνική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτης Μπεγλίτης.
Την πρωτοβουλία της ελληνικής πρωτοβουλίας, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, μετά το βέτο που άσκησαν χθες Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο στην αμερικανική πρόταση για στρατιωτική συνδρομή στην Τουρκία εν όψει του επικείμενου πολέμου. Το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων θα συνέλθει εκ νέου σήμερα για το ίδιο θέμα.
Απογοητευμένος δήλωσε ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος χαρακτήρισε «μυωπική» τη στάση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ και προειδοποίησε ότι η διχογνωμία θα έχει αρνητικές συνέπειες στη Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει υποχρέωση να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έκανε λόγο για «λάθος» των τριών χωρών. Τόνισε επίσης ότι η διαφωνία στο ΝΑΤΟ, δεν θα καθυστερήσει πιθανή κίνηση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ.
Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι αποδέχεται άνευ όρων την πτήση κατασκοπικών αεροσκαφών U2, όπως είχαν αξιώσει οι επιθεωρητές του ΟΗΕ. Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε δεκτή την πρόταση, λέγοντας ότι δεν προσφέρει τίποτε στον περαιτέρω αφοπλισμό του Ιράκ, ενώ το State Department έκανε λόγο για τακτική υποχώρηση του Ιράκ.
«Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε για να σταματήσει η αμερικανική επιθετικότητα», απάντησε ο Σαντάμ Χουσεΐν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα δώσουν σημαντικές εξετάσεις την ερχόμενη Παρασκευή, όταν θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη νέα τους έκθεση για το ιρακινό οπλοστάσιο.