Πολιτιστικά
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 18:16

Κ. Γεροντόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι να συντηρήσουμε τη Νίκη της Σαμοθράκης»

Ως Eβρίτης, όπως είπε, που εκφράζει τον εαυτό του και τους συμπατριώτες του, απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σχετικά με την εκστρατεία συλλογής δωρεών ύψους ενός εκατομμυρίου που ξεκίνησε το Μουσείο του Λούβρου για την συντήρηση και αποκατάσταση της Νίκης της Σαμοθράκης.

Ως Eβρίτης, όπως είπε, που εκφράζει τον εαυτό του και τους συμπατριώτες του, απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, σχετικά με την εκστρατεία συλλογής δωρεών ύψους ενός εκατομμυρίου που ξεκίνησε το Μουσείο του Λούβρου για την συντήρηση και αποκατάσταση της Νίκης της Σαμοθράκης.

«Αν οι Γάλλοι έχουν πρόβλημα, εμείς εφόσον μας επιστρέψουν το άγαλμα είμαστε έτοιμοι και να το συντηρήσουμε και να το αναδείξουμε», επισήμανε ο υφυπουργός απαντώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε σήμερα.

«Η Σαμοθράκη είναι εξαιρετικό νησί, εκεί βρέθηκε η Νίκη, υπάρχει ο αρχαιολογικός της χώρος και το Μουσείο, επομένως μπορούμε να το αναδείξουμε εμείς οι Eβρίτες», ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος προσθέτοντας, ότι: «η εφορία αρχαιοτήτων της περιοχής κάνει πολύ σημαντική δουλειά στη Σαμοθράκη, και καθημερινά αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι φυσικές της ομορφιές, αλλά πάνω από όλα οι αρχαιολογικοί της θησαυροί». «Για εμάς,  η Σαμοθράκη είναι ένα διαμάντι στην περιοχή της Θράκης», κατέληξε.

Ένα εκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη του έτους

Θυμίζουμε ότι το Λούβρο απηύθυνε έκκληση για δωρεές που θα χρηματοδοτήσουν τις εργασίες αποκατάστασης της Νίκης της Σαμοθράκης - ένα από τα αριστουργήματα που κοσμούν τις αίθουσές του - ελπίζοντας να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη του έτους. Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο του Παρισιού, η νέα εκστρατεία, υπό τον τίτλο: «Όλοι μαικήνες», θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη.
Το αριστούργημα της ελληνιστικής γλυπτικής ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη το 1863. Η αποκατάστασή του αναμένεται να επιτρέψει τη βελτίωση του σκελετού και τον καθαρισμό του αγάλματος, που έχει φιλοτεχνηθεί από διάφορα είδη μαρμάρου.

Ο προϋπολογισμός των εργασιών ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ

Το γλυπτό που παριστάνει φτερωτή τη θεά Νίκη θα μετακινηθεί σε γειτονική αίθουσα, η μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο θα αποσυναρμολογηθεί κομμάτι - κομμάτι, ενώ, ταυτόχρονα, το Λούβρο θα ξεκινήσει την αποκατάσταση της σκάλας Νταρού που οδηγεί στο άγαλμα. Η Νίκη της Σαμοθράκης θα επιστρέψει στη θέση της το καλοκαίρι του 2014, ενώ η αποκατάσταση της σκάλας θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2015. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερος από αυτόν που είχε προβλεφθεί πέρυσι.

Το Λούβρο έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των τριών εκατομμυρίων από διάφορες δωρεές. Μένει ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο το Μουσείο ελπίζει να συγκεντρώσει μέσω της έκκλησης για δωρεές από ιδιώτες, έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν τις δωρεές τους μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.louvresamothrace.fr ή www.tousmecenes.fr ή ταχυδρομικώς.
Σύμφωνα με την γαλλική φορολογική νομοθεσία, το ποσό που θα καταβληθεί εκπίπτει κατά 66% από τη φορολογία για τους ιδιώτες και κατά 60% για τις επιχειρήσεις.