Στις 19 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ενώ χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Τζαμαργιάς.
Στις 19 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ενώ χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή αναλαμβάνει ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Τζαμαργιάς. Αυτό επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ πρόσθεσε ότι για το θέμα αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα της πρεμιέρας.
O Βασίλης Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε επίσης ότι ορίστηκαν τα έξι από τα εννέα μέλη της εφορείας του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ απομένουν ακόμη τρία μέλη που θα επιλεχθούν με αυστηρά πολιτιστικά κριτήρια και θα προταθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου ενώ ευχαρίστησε και τον πρόεδρο του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτη αλλά και το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, που αποφάσισαν να επιχορηγήσουν το θέατρο με 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι την προσεχή Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου έχει συμφωνηθεί κοινή σύσκεψη ΟΛΠ και Δήμου Πειραιά.
Πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, το θέατρο θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τον προγραμματισμό υψηλού επιπέδου θεατρικών, μουσικών, χορευτικών, λυρικών, πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων. «Το Δημοτικό Θέατρο θα μεθοδεύσει καλλιτεχνικό άνοιγμα προς τις Μεσογειακές χώρες και θα καταστεί πνευματικός πόλος της ευρύτερης περιοχής και Μεσογειακό κέντρο πολιτισμού, ένα θέατρο της Μεσογείου, το οποίο θα στηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις» είχε αναφέρει ο δήμαρχος του Πειραιά.
Κορυφαίο σωζόμενο θεατρικό κτήριο του 19ου αιώνα
Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί το αξιολογότερο επίτευγμα της Δημοτικής δραστηριότητας από της εποχής της σύστασης του Δήμου (1835) μέχρι και σήμερα, ενώ θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτήριο του 19ου αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αναστήλωσης. Το 1980, ανακηρύχθηκε, με υπουργική απόφαση, προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».
Υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε το έργο της συνολικής εκ βάθρων -για πρώτη φορά- αποκατάστασης, ενώ το κόστος ανακαίνισης εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει στα 39 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Κατά την επισκευή του θεάτρου εντοπίστηκαν αρχαιότητες όπως και η αρχική ξύλινη σκηνή, μία εντυπωσιακή κατασκευή από τις λίγες σωζόμενες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.