Κάτω από τον πάγο που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Γροιλανδίας, αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, σχεδόν διπλάσιο σε μήκος από το Γκραν Κάνιον.
Κάτω από τον πάγο που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Γροιλανδίας, αμερικανοί και βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου, σχεδόν διπλάσιο σε μήκος από το Γκραν Κάνιον.
«Ο κόσμος πιστεύει ότι γνωρίζουμε όσα θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε γα την επιφάνεια της γης, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει», δήλωσε στο NBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζόναθαν Μπάμπερ, από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Έχουμε ακόμη τόσα πολλά να μάθουμε για τον πλανήτη.»
Το φαράγγι έχει μήκος 800 χιλιομέτρων και βάθος 800 μέτρων. Εκτείνεται από την κεντρική Γροιλανδία ως τις ακτές της στο Βορρά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από ένα μεγάλο ποτάμι που κατέληγε στον Αρκτικό Ωκεανό, τουλάχιστον 4 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, προτού κυριαρχήσει ο πάγος.
Ανακαλύφθηκε... κατά τύχη, καθώς οι ερευνητές χαρτογραφούσαν με τη βοήθεια ραντάρ όσα κρύβει το παγοκάλυμμα της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο μελέτης τους για την κλιματική αλλαγή. Βρίσκεται θαμμένο κάτω από 3 χλμ. πάγου και, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά λιωμένου νερού από τους πάγους στον ωκεανό.
«Πρόκειται για ένα συνεχές και αρκετά βαθύ φαράγγι που μοιάζει να δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα από το παγοκάλυμμα», είπε ο Μπάμπερ. «Πιστεύουμε ότι είναι ενδεικτικό ενός ποτάμιου συστήματος που ήταν εκεί πριν από το παγοκάλυμμα και πιθανότατα άλλαξε με το σχηματισμό του παγοκαλύμματος, αλλά όχι πολύ.»
Παρότι έχει προκαλέσει αίσθηση, η ανακάλυψη του φαραγγιού δεν αποτελεί βασική προτεραιότητα των ερευνητών, οι οποίοι μελετούν τη συμβολή της τήξης του παγοκαλύμματος του μεγαλύτερου νησιού του κόσμου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πιστεύουν όμως ότι θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν πώς ο πάγος υποχωρεί, ρέει και καταλήγει στη θάλασσα, τόσο στη Γροιλανδία όσο και σε άλλα πολικά περιβάλλοντα.
«Η ανακάλυψη αυτού του φαραγγιού προκαλεί έκπληξη καθώς η Γροιλανδία δεν είναι και τόσο μεγάλη για να έχει ένα φαράγγι τέτοιου μεγέθους. Το γεγονός ότι διατηρήθηκε στην προ-πάγια μορφή του μετά από τόσους παγετώνες, είναι εκπληκτικό», δήλωσε στο BBC ο καθ. Ντέιβιντ Βον από τη βρετανική ερευνητική ομάδα της Ανταρκτικής εκτιμώντας ότι ενδέχεται να φιλοξενεί μορφές βακτηρίων.