Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική κυβέρνηση το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, που όπως επισημαίνει, δείχνει ότι έχει νομικά το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια.
Στη δημοσιότητα έδωσε η βρετανική κυβέρνηση το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, που όπως επισημαίνει, δείχνει ότι έχει νομικά το δικαίωμα να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ακόμη και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει μια τέτοια ενέργεια.
Έδωσε επίσης στη δημοσιότητα υλικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών της, σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει γίνει επίθεση με χημικά στη Συρία και είναι «πάρα πολύ πιθανό» ότι πίσω από αυτήν ήταν η συριακή κυβέρνηση, καθώς και πως υπάρχουν «ορισμένα» στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε αυτό.
Πάντως, λίγο αργότερα ο βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου πως θα ήταν αδιανόητη η ανάληψη στρατιωτικής δράσης αν υπάρχει «συντριπτική αντίθεση» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Καλώντας τους βουλευτές να στηρίξουν μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση». «Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο» πρόσθεσε.
Ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».
«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», είπε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Πάντως ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επέμεινε πως οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Βρετανίας θα πρέπει να βασίζεται στην αρχή ότι «τα στοιχεία πρέπει να προηγούνται των αποφάσεων» και όχι το αντίστροφο.
«Δεν αποκλείω να στηρίξω τον Πρωθυπουργό, όμως πιστεύω πως θα πρέπει να επιχειρηματολογήσει καλύτερα υπέρ της θέσης του απ' ό,τι έκανε σήμερα» πρόθεσε.
Οι Εργατικοί, που μετρούν 257 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάγκασαν το βράδυ της Τετάρτης την κυβέρνηση να αλλάξει την τελευταία στιγμή την πρότασή της, ανακοινώνοντας ότι δεν την θα υπερψηφίσουν αν προβλέπεται στρατιωτική επέμβαση πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Η κυβερνητική πρόταση που θα τεθεί προς ψήφισε απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Όμως για να περάσει η Βρετανία από αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία, αν υιοθετηθεί, στην έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης, η πρόταση προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
«Νόμιμη μια επέμβαση»
«Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τη νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία δημοσιοποίησε σήμερα τα πορίσματα των νομικών της συμβούλων όσον αφορά μια πιθανή επέμβαση.
«Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία» αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, «μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη».
«Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση», επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.
Οι βασικοί υπουργοί της Βρετανίας, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα το πρωί μαζί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, «συμφώνησαν ότι είναι θεμελιωδώς προς το δικό μας εθνικό συμφέρον να ενεργούμε για να γίνεται σεβαστή η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, η οποία έχει υπογραφεί εδώ και καιρό, και να δείχνουμε ότι αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται εν πλήρη ατιμωρησία πρόσθεσε επίσης ο εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας.
Άσαντ: Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας
Πάντως, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε ότι η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης δεχθεί.
«Οι απειλές για άμεση επίθεση κατά της Συρίας αυξάνουν μόνον την προσήλωσή της στις βαθιά ριζωμένες αρχές της και στην ανεξαρτησία της. Η Συρία θα υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε οποιαδήποτε επίθεση», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τις δηλώσεις που έκανε ο Άσαντ σε αντιπροσωπεία πολιτικών από την Υεμένη.
«Η Συρία, με τον λαό της που αντιστέκεται και τον γενναίο στρατό της, είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και από τις δυτικές χώρες προκειμένου να υπηρετηθούν τα σχέδιά τους, τα οποία είναι η διαίρεση της περιοχής, ο κατακερματισμός της και η υποταγή των λαών της» σημείωσε.
«Ο λαός είναι ο εγγυητής της νίκης και αυτό είναι που συμβαίνει στην Συρία» κατέληξε.