Κόσμος
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 07:34

Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ για το θέμα του Ιράκ

Παραμένει το αδιέξοδο στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το θέμα του Ιράκ, ενώ για την ερχόμενη Δευτέρα οριστικοποιήθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες για τέταρτη φορά από την αρχή της εβδομάδας, το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση μετά το βέτο που άσκησαν Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο στο αμερικανικό αίτημα για αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, κατηγόρησε τις τρεις χώρες, ότι χρησιμοποιούν το βέτο στο ΝΑΤΟ για να ασκήσουν πίεση στον ΟΗΕ.

Την πεποίθησή του πως το ρήγμα στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γεφυρωθεί μέχρι τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, εξέφρασε σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, εκτιμώντας ότι πρόκειται περισσότερο για ένα θέμα συγχρονισμού, παρά ουσίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μετέδωσε χθες μήνυμα, που όπως υποστηρίζει ανήκει στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σε αυτό, ο Σαουδάραβας φέρεται να καλεί τους μουσουλμάνους να επιδείξουν αλληλεγγύη προς το Ιράκ και να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηρίζει άπιστη την κυβέρνηση της Βαγδάτης, προσθέτει όμως ότι οι ηγέτες του Ιράκ συμμερίζονται τον σκοπό του που είναι να μάχεται τις ΗΠΑ. Χαρακτηρίζει επίσης ως αποστάτη, οποιοδήποτε αραβικό κράτος υποστηρίζει την αμερικανική πολιτική στο θέμα του Ιράκ, ενώ αναφέρει ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας είναι πολύ σημαντικές στον πόλεμο, εναντίον της Αμερικής και του Ισραήλ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιούν ότι το ηχητικό υλικό είναι αυθεντικό. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ της Αλ-Κάϊντα και του Ιράκ.

Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν χθες, όπως και την περασμένη Δευτέρα, εγκαταστάσεις πυραύλων εδάφους-αέρος, κοντά στη Βασόρα στο Νότιο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η Βαγδάτη καταγγέλλει πως οι βομβαρδισμοί της Δευτέρας, είχαν στόχο πολιτικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι εννέα.