Κόσμος
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2003 11:37

Ισπανία : Ειρηνική λύση στο θέμα του Ιράκ, ζήτησε η αντιπολίτευση

Σύσσωμη η ισπανική αντιπολίτευση κατέθεσε χθες το βράδυ στην Βουλή πρόταση με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να αναζητήσει με κάθε τρόπο μια ειρηνική λύση στην ιρακινή κρίση, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, ήταν το μόνο που καταψήφισε την πρόταση αυτή και με δεδομένη την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή, η πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε με 175 ψήφους έναντι 151.

Την πρόταση κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα και την υποστήριξαν και τα 11 κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση ζητούσε με την πρότασή της από την κυβέρνηση «να διατηρήσει, σε κάθε περίπτωση, μια στάση η οποία θα αποβλέπει στην περιφρούρηση της ειρήνης» και «να αναζητήσει και να υποστηρίξει λύσεις που θα αποτρέψουν την προσφυγή στη βία για την επίλυση της κρίσης».

Εξ άλλου, η ισπανική αντιπολίτευση ζητούσε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας «μια στάση υπέρ της ενίσχυσης των επιθεωρήσεων και των ελέγχων, με την έγκριση της συνέχισης του έργου των επιθεωρητών για το απαραίτητο χρονικό διάστημα», καθώς στόχος είναι «να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ εντός του χρονικού διαστήματος, που προβλέπει η απόφαση 1441», του Συμβουλίου Ασφαλείας.