Η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Λάχνταρ Μπραχίμι.
Η ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά στην Συρία θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα Λάχνταρ Μπραχίμι. Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως συνεχίζει να πιστεύει «ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση».
«Πιστεύω ότι το διεθνές δίκαιο είναι σαφές πάνω σε αυτό. Το διεθνές δίκαιο προβλέπει ότι στρατιωτική δράση πρέπει να αναλαμβάνεται έπειτα από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό είναι που λέει το διεθνές δίκαιο» ανέφερε απαντώντας ερώτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.
«Θα πρέπει να πω ότι γνωρίζω πως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα) και η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχουν την φήμη ότι είναι πολεμοχαρείς. Τι θα αποφασίσουν δεν το γνωρίζω. Αλλά βεβαίως το διεθνές δίκαιο είναι πολύ σαφές», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην καταγγελθείσα με χημικά επίθεση προ ημερών (στις 21 Αυγούστου) στα περίχωρα της Δαμασκού, είπε πως «φαίνεται ότι κάποιου είδους ουσία χρησιμοποιήθηκε, προκαλώντας τον θάνατο πολλών ανθρώπων». «Αυτό είναι απαράδεκτο, είναι σκανδαλώδες» πρόσθεσε.
«Υπάρχει το πριν την 21η Αυγούστου και το μετά την 21η Αυγούστου. Αν υπάρξει μια στρατιωτική δράση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην κατάσταση στην Συρία"» συνέχισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν γνωρίζει αν μια τέτοια επέμβαση θα ευνοούσε ή όχι «μια πολιτική λύση».
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως συνεχίζει να πιστεύει «ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στη Συρία: θα υπάρξει μόνον μια πολιτική λύση και όσο πιο γρήγορα εργαστούμε για μια πολιτική λύση τόσο το καλύτερο».
Σε αυτήν την κατεύθυνση υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, της γνωστής ως Γενεύη 2, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους.
Νωρίτερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε με μήνυμά του στο twitter ότι η χώρα του θα θέσει υπ' όψιν του Σ.Α. του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των σύρων πολιτών από χημικά όπλα.
«Η Βρετανία εκπόνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», τονίζει ο Κάμερον και συμπληρώνει: «Πάντοτε λέγαμε ότι θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της Συρίας. Σήμερα (τα μέλη του Σ.Α.) έχουν την ευκαιρία να το πράξουν».
Όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του βρετανού πρωθυπουργού, το σχέδιο ψηφίσματος θα κατατεθεί εντός της ημέρας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Την ενέργεια της Βρετανίας καλωσόρισε η Γερμανία, που ζήτησε τη στήριξη του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος από όλες τις χώρες και κυρίως από τη Ρωσία.
«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Βρετανίας να ωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει ξανά τη χρήση των χημικών στη Συρία. Καλούμε όλες τις χώρες και κυρίως τη Ρωσία, να αδράξουν την ευκαιρία και να συνεισφέρουν σε μια κοινή στάση της διεθνούς κοινότητα κατά της χρησης χρημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε.
Η Μόσχα πάντως χαρακτηρίζει άκαιρη την όποια συζήτηση, πριν ολοκληρωθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που ερευνούν στα περίχωρα της Δαμασκού την εγκυρότητα των καταγγελιών για την επίθεση με τα χημικά.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τιτόφ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών, προτού συζητήσει την όποια απάντηση σκοπεύει να δώσει.
«Το να συζητάμε την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας προτού να παρουσιάσουν την έκθεσή τους οι επιθεωρητές είναι τουλάχιστον άκαιρο», είπε ο Τιτόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ίντερφαξ.
Από πλευράς Γαλλίας μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στη Συρία σήμερα. Χθες Τρίτη ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει πως η Βουλή θα ενημερωθεί το συντομότερο για τις αποφάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με τη Συρία.
Στο συριακό ζήτημα παρενέβη και η Ελβετία, η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία για την πολιτική και ανθρωπιστική κατάσταση» στη χώρα.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική του ανακοίνωση καταδικάζει «τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που κλιμακώθηκαν με τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων».
Παράλληλα επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς «όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια πολιτική λύση», τονίζοντας πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια «επειγόντως, για να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός, σύμφωνα με τους ανθρωπιστικούς κανόνες».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της διεθνούς κοινότητας, το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του που «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ήταν μέχρι σήμερα σε θέση να βρεθεί μια κοινή και επαρκής διεθνής απάντηση απέναντι στη συριακή τραγωδία».
Υπενθυμίζει ακόμη πως είχε πάρει την πρωτοβουλία να ζητήσει την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «για να αποτραπεί να μένουν ατιμώρητα τα σοβαρά εγκλήματα, όποιοι κι αν είναι οι φερόμενοι δράστες τους», ενώ τονίζει πως το διάβημα αυτό, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.