Πολιτιστικά
Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 10:02

Τρισδιάστατη έναρξη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Με την πολυαναμενόμενη ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»,  θα ανοίξει επίσημα  σήμερα το βράδυ την αυλαία της η επετειακή 70ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου. 

Με την πολυαναμενόμενη ταινία του Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»,  θα ανοίξει επίσημα  σήμερα το βράδυ την αυλαία της η επετειακή 70ή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου. 

Τρισδιάστατη έναρξη

Η τρισδιάστατη ταινία επιστημονικής φαντασίας,  μέσω της οποίας ο Τζορτζ Κλούνεϊ βρίσκεται στο διάστημα για άλλη μια φορά μετά το «Solaris» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, θα προβληθεί εκτός διαγωνιστικού τμήματος, ως επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.
Πρόκειται για την τρίτη φορά που ταινία του 50άχρονου μεξικανού σκηνοθέτη συμμετέχει στο Φεστιβάλ Βενετίας, μετά το 2001, όταν το «Θέλω και τη Μαμά σου» είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερου σεναρίου και το βραβείο για τους δύο ηθοποιούς του (Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και Ντιέγκο Λούνα) και μετά το 2006, όταν τα «Παιδιά των Ανθρώπων» είχαν αποσπάσει το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας για τον Εμανουέλ Λουμπέζκι, ο οποίος είναι και ο διευθυντής φωτογραφίας του «Gravity».

Η κριτική επιτροπή

Στη θέση του προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής συναντάμε τον βετεράνο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ενώ στο πλευρό του θα βρεθούν η γερμανίδα πρωταγωνίστρια Μαρτίνα Γκέντεκ, ο χιλιανός σκηνοθέτης Πάμπλο Λαράιν, ο ελβετός διευθυντής φωτογραφίας Ρενάτο Μπέρτα, ο κινέζος ηθοποιός Ζιανγκ Γουέν, η βρετανίδα δημιουργός Αντρέα Άρνολντ, η γαλλίδα ηθοποιός Βιρζινί Λεντογιέν, ο ιάπωνας μουσικοσυνθέτης Ρουίτσι Σακαμότο και η αμερικανίδα ηθοποιός Κάρι Φίσερ.

Ελληνικό χρώμα

Η αφίσα του Φεστιβάλ τιμά τους Θόδωρο Αγγελόπουλο και Φεντερίκο Φελίνι, καθώς φέρνει στο νου εικόνες από τις ταινίες «Μία Αιωνιότητα και Μία Ημέρα» και «Το πλοίο φεύγει». Η ταινία «Μiss Violence» του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, εκπροσωπώντας στη διοργάνωση τα ελληνικά χρώματα.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του 35άχρονου σκηνοθέτη, ο οποίος, το 2008 με την ταινία «Without», απέσπασε επτά βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η φιλμογραφία του περιλαμβάνει κυρίως ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Σύγχρονο σχόλιο σχετικά με τη δομή και λειτουργία της οικογένειας

Η ταινία αποτελεί ένα σύγχρονο σχόλιο σχετικά με τη δομή και λειτουργία της οικογένειας.  Η εντεκάχρονη Αγγελική πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της, με ένα χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό της. Και ενώ η αστυνομία και οι κοινωνικές υπηρεσίες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια της αυτοκτονίας, η οικογένεια της Αγγελικής επιμένει πως ήταν ατύχημα.
Το σενάριο ανήκει στους Αλέξανδρο Αβρανά και Κώστα Περούλη, και ερμηνεύουν οι ηθοποιοί  Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνάς Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λούλης, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιώτα Φέστα, Μάρθα Μπουζιούρη.

Τέλος, οι Γιώργος Λάνθιμος και Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη,  και οι δύο παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ (και βραβευμένοι σε αυτό), θα συμμετάσχουν μαζί  με άλλους 68 σκηνοθέτες στο πρότζεκτ «Venezia 70 - Future Reloaded», όπου γνωστοί σκηνοθέτες θα ετοιμάσουν μια μικρού μήκους ταινία για τα γενέθλια του Φεστιβάλ.

Για το Χρυσό Λιοντάρι

Εκτός από τον πολλά υποσχόμενο Αλέξανδρο Αβρανά, το Χρυσό Λιοντάρι θα διεκδικήσουν οι νέες δουλειές των Τέρι Γκίλιαμ («The Zero Theorem»), Φιλίπ Γκαρέλ («La Jalousie»), Στίβεν Φρίαρς («Philomena»), Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν («Joe»), Ξαβιέ Ντολάν («Tom a la Ferme»), Τσάι Μινγκ-Λιανγκ («Stray Dogs»), Χαγιάο Μιγιαζάκι («Kaze Tachinu») και Έρολ Μόρις («The Unknown Known»).
Εκτός συναγωνισμού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, πλην των τρισδιάστατων ταινιών έναρξης και λήξης, μερικές καινούργιες δημιουργίες από σκηνοθέτες όπως ο Κιμ Κι-ντουκ («Moebius»), ο Πατρίς Λεκόντ («Une Promesse»), ο Πολ Σρέιντερ («The Canyons») καθώς και ο σπουδαίος ντοκιμαντερίστας Άλεξ Γκίμπνι («The Armstrong Lie»),  ο οποίος με την κάμερά του παρακολουθεί την πολύκροτη υπόθεση του πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ.

Βραβείο προσφοράς

Στην καθιερωμένη ετήσια τελετή, το Χρυσό Λιοντάρι για την προσφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου, θα παραλάβει φέτος ο αμερικανός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος πέρυσι στη Βενετία παρουσίασε το εξαιρετικό θρίλερ «Killer Jo». Στο πλαίσιο της βράβευσής του, θα προβληθεί σε ανανεωμένη κόπια η αγαπημένη ταινία του ιδίου απ’  όλη τη φιλμογραφία του, το πολυσυζητημένο «Sorcerer». Η αυλαία του αρχαιότερου ευρωπαϊκού κινηματογραφικού Φεστιβάλ θα πέσει στις 7 Σεπτεμβρίου, με την ανακοίνωση των νικητών και την τρισδιάστατη προβολή του νέου οικολογικού ντοκιμαντέρ του Τιερί Ραγκομπέρ, με τίτλο «Amazonia».
 

naftemporiki.gr