Κόσμος
Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 16:36

Τύμπανα πολέμου στη Συρία

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσανατολίζονται σε μια περιορισμένης κλίμακας επίθεση εναντίον του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε απάντηση της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσανατολίζονται σε μια περιορισμένης κλίμακας επίθεση εναντίον του στρατού του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σε απάντηση της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Οι πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία μπορεί να αρχίσουν ακόμα και την Πέμπτη, δήλωσαν νωρίτερα στο NCB ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς ο Λευκός Οίκος εντείνει την πίεση για την ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το NBC, οι επιθέσεις θα διαρκέσουν τρεις μέρες, θα είναι περιορισμένης κλίμακας και στόχος τους είναι «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα» στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ. 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης πάντως δήλωσε αργότερα ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα διατάξει στρατιωτικά πλήγματα εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

Ωστόσο, ανάλογο χρονοδιάγραμμα για επικείμενο χτύπημα είχαν δώσει νωρίτερα και πηγές της συριακής αντιπολίτευσης, που συμμετείχαν σε συνάντηση με απεσταλμένους των δυτικών δυνάμεων. Όπως είχαν αναφέρει, το χτύπημα κατά του Άσαντ είναι θέμα ημερών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυτικοί είπαν στους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης να περιμένουν το χτύπημα κατά των δυνάμεων του Άσαντ μέσα στις επόμενες μέρες.  

«Είπαν ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση ότι η στρατιωτική δράση για να αποτραπεί περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστών του Άσαντ θα έρθει μέσα στις επόμενες μέρς και ότι παράλληλα θα συνεχιστεί η προετοιμασία των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενέυη», δήλωσε στo Reuters μία από τις πηγές που συμμετείχε στη συνάντηση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου με τους απεσταλμένους των δυτικών δυνάμεων.  

Την εντολή Ομπάμα περιμένει ο αμερικανικός στρατός

Και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει άμεσα σε περίπτωση που δοθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα η εντολή για χτύπημα στη Συρία.

«Έχουμε μετακινήσει μονάδες στην περιοχή προκειμένου να είναι σε θέση να εκτελέσουν οποιαδήποτε επιλογή αποφασίσει τελικά ο πρόεδρος Ομπάμα», δήλωσε ο κ. Χέιγκελ, ενώ ερωτηθείς αν οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν «έτσι απλά», απάντησε καταφατικά. «Ναι», είπε, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Ολάντ: Είμαστε σε ετοιμότητα

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε πως το Παρίσι είναι «σε ετοιμότητα για να τιμωρήσει αυτούς που έλαβαν την αναίσχυντη απόφαση να ρίξουν αέρια σε αθώους».

«Ο κόσμος έχει καταληφθεί από φρίκη μετά την επιβεβαίωση ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όλα οδηγούν στην πεποίθηση ότι το καθεστώς ήταν αυτό που διέπραξε αυτήν την απαράδεκτη ενέργεια», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος σε ομιλία που εκφώνησε στο Παρίσι σχετικά με την γαλλική εξωτερική πολιτική ενώπιον δεκάδων γάλλων διπλωματών και πρεσβευτών.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το Παρίσι θα αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη της συριακής αντιπολίτευσης. 

Κάμερον: Στοχευμένη ενδεχόμενη στρατιωτική δράση

Και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να μην έχει αποτέλεσμα να προκληθεί μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

«Δεν πρόκειται για μία ανάμειξή μας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ή γι' αλλαγή στάσης μας απέναντι στην Συρία, ή για μία περαιτέρω είσοδό μας σε αυτήν τη σύρραξη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Αυτό αφορά τα χημικά όπλα. Η χρήση τους αποτελεί σφάλμα και δεν θα πρέπει να μείνουμε αδρανείς απέναντί της», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

Έκτακτη σύγκληση του βρετανικού κοινοβουλίου

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως ο βρετανός Πρωθυπουργός κάλεσε εσπευσμένα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές, προκειμένου να συζητήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την κατάσταση στη Συρία και τον τρόπο απάντησης στην επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού.

Όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και σχετική ψηφοφορία.

Εξάλλου, λόγω της κατάσταστης στη Συρία αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας η επίσκεψη του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στη Σουηδία.

«Μίλησα με τον Ουίλιαμ Χέιγκ για τη Συρία και άλλα προβλήματα. Εξαιτίας της κατάστασης συμφωνήσαμε να αναβάλει την επίσκεψή του στην Στοκχόλμη», έγραψε ο σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ρώμη: Όχι σε επέμβαση χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ιταλία πάντως, απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης».

«Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ξεκαθάρισε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ήδη, σημείωσε, έχει προταθεί να συγκληθεί το ΣΑ αύριο Τετάρτη, ενώ το ΝΑΤΟ θα συζητήσει για τη συριακή κρίση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η Μπονίνο ανακοίνωσε επίσης τη διεξαγωγή, στις 4 Σεπτεμβρίου, συνόδου σε επίπεδο υπουργών των χωρών μελών της ομάδας Φίλων της Συρίας και της συριακής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού θα διεξαχθεί.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μόνη λύση είναι μια πολιτική λύση μέσω διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε η Μπονίνο.

Ωστόσο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε ότι οι ναυτικές και αεροπορικές βάσεις της χώρας ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από άλλες χώρες για πιθανές επιθέσεις εναντίον της Συρίας, υπό τον όρο, όμως ότι κάτι τέτοιο θα εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Έτοιμη για εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης αν δεν υπάρξει απόφαση του ΣΑ, η Δανία

Η Δανία από την πλευρά της, δήλωσε έτοιμη να υποστηρίξει «εναλλακτικές αντιδράσεις» σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ταχθεί υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία .

«Πληροφορούμαστε από τους στενότερους συμμάχους μας ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, και ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του», είπε η δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2 News. «Αυτό ασκεί την μέγιστη δυνατή πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρέπει να πω ότι εάν το Συμβούλιο δεν αντιδράσει, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης».

Για καταστροφικές συνέπειες προειδοποιεί η Ρωσία

Πάντως, η Ρωσία, χώρα που στηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πουλάει οπλικά συστήματα στη Δαμασκό, έχει προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Στρατιωτικοδιπλωματική ρωσική πηγή την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax εκτίμησε πως ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία δεν θα οδηγήσει σε μια «εύκολη νίκη» δεδομένου ότι η Δαμασκός διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις.

«Τα πολυλειτουργικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E και τα άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ο συριακός στρατός θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη απάντηση στους επιτιθέμενους» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει αυτή τη στιγμή έως και 10 συστοιχίες τέτοιων πολυλειτουργικών συστημάτων.

Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Buk είναι ένα ρωσικής κατασκευής, μεταφερόμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλού σκοπού που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1979. Στόχος του συστήματος είναι να διασφαλίζει την άμυνα των χερσαίων δυνάμεων και να προστατεύει υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.λπ.

Παράλληλα, ρωσικό αεροσκάφος μετέβη στη Λαττάκεια της Συρίας προκειμένου να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της πόλης και ταυτόχρονα να απομακρύνει τους υπηκόους χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία έχει απομακρύνει δεκάδες υπηκόους της από τη Συρία, μολονότι τόνιζε ότι δεν υπήρχε ζήτημα μαζικής εκκένωσης.