Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μία δουλειά αρχαία όσο η ίδια η έννοια του σπιτιού. Κάποιοι επιμένουν πως πρόκειται για μία διαδικασία η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις από ψυχολογικής πλευράς, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι το βλέπουν ως μία απαραίτητη μεν, δυσάρεστη δε, αγγαρεία.
Το καθάρισμα του σπιτιού είναι μία δουλειά αρχαία όσο η ίδια η έννοια του σπιτιού. Κάποιοι επιμένουν πως πρόκειται για μία διαδικασία η οποία έχει ευεργετικές επιπτώσεις από ψυχολογικής πλευράς, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι το βλέπουν ως μία απαραίτητη μεν, δυσάρεστη δε, αγγαρεία. Ο σχεδιαστής Άντριαν Περέζ Ζαπάτα φιλοδοξεί να αλλάξει τη φύση της συγκεκριμένης «ιεροτελεστίας», μέσω του Mab: πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που αξιοποιεί τις δυνατότητες εκατοντάδων μικρών ρομπότ με στόχο τον καθαρισμό και την τακτοποίηση ενός σπιτιού.
Ο 23χρονος Ζαπάτα είναι ένας εκ των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό Elextrolux Design Lab, και μάλιστα ένας εκ των 20 διαγωνιζομένων που έχουν φτάσει στην ημιτελική φάση. Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι η ζωή σε αστικό περιβάλλον, με φοιτητές με ή χωρίς πτυχίο να υποβάλλουν τις σχεδιαστικές προτάσεις τους σε μία ποικιλία κατηγοριών.
Το όλο concept του Mab, σύμφωνα με δημοσίευμα του Mashable, «θέλει» το χρήστη να βάζει νερό και μία χημική ουσία καθαρισμού στον σφαιρικό «πυρήνα» του συστήματος. Το καθαριστικό στη συνέχεια διανέμεται σε 908 μίνι ρομπότ, τα οποία είναι εξοπλισμένα με έλικες που τους επιτρέπουν να πετούν. Στη συνέχεια, τα ρομπότ «εκτοξεύονται», πετούν μέσα στο σπίτι και καθαρίζουν επιφάνειες ρίχνοντας σταγόνες υγρού και μαζεύοντας την σκόνη, την οποία μεταφέρουν πίσω στον «πυρήνα». Πηγή ενέργειας για τα ρομπότ- καθαριστές είναι ο ήλιος, χάρη σε συλλέκτες που φέρουν στα φτερά τους.
Σύμφωνα με τα σχέδια του Ζαπάτα, το Mab μπορεί να προγραμματιστεί έτσι ώστε να πραγματοποιεί τακτικούς «κύκλους» καθαρισμού (λ.χ ανά εβδομάδα), ή να καθαρίζει συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα συγχρονισμού με φορητές συσκευές, έτσι ώστε να ενημερώνει το χρήστη για διάφορα θέματα συστήματος. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ζαπάτα στην ιστοσελίδα του, «η ιδέα πίσω από το Mab είναι να επαναφέρουμε μία αίσθηση θαυμασμού στην καθημερινή ζωή, και να δώσουμε τη μαγεία πίσω σε απλές διαδικασίες».
Σε παρεμφερή πλαίσια κινούνται και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα καθαρισμού σπιτιών, όπως το Roomba (ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες) και το Winbot (καθαρισμός τζαμιών). Η επόμενη φάση του διαγωνισμού θα λάβει χώρα το Σεπτέμβριο. Το πρώτο βραβείο είναι χρηματικό έπαθλο 5.000 δολαρίων και εξάμηνη πληρωμένη πρακτική στο Electrolux Design Center.