Μπορεί να φαντάζει επικίνδυνο να υπάρχουν δεκάδες γάτες κοντά σε μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης, οι γάτες, όμως, θεωρούνται πολύτιμοι φύλακες στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, περιπολούν τους χώρους του Μουσείου για ποντίκια και αρουραίους και αντιμετωπίζονται ως αφοσιωμένοι συνεργάτες από τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού.
Μπορεί να φαντάζει επικίνδυνο να υπάρχουν δεκάδες γάτες κοντά σε μερικά από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης, οι γάτες, όμως, θεωρούνται πολύτιμοι φύλακες στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, περιπολούν τους χώρους του Μουσείου για ποντίκια και αρουραίους και αντιμετωπίζονται ως αφοσιωμένοι συνεργάτες από τα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού.
Γάτες με στολές και παράσημα
Το «Hermitage Museum», το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα Μουσεία στον κόσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, επιλέγει να τιμήσει τις γάτες του φορώντας τους στολές και παράσημα ποζάροντας στις σελίδες του περιοδικού του. Προς τιμήν των αγαπημένων του αιλουροειδών, το Ερμιτάζ, διοργανώνει επίσης, και την ετήσια γιορτή «Day of the Hermitage Cat» την 28η Μαρτίου, από το 1998, κατά την οποία οι εργαζόμενοι διοργανώνουν πολλές ενημερωτικές εκθέσεις αλλά και συναρπαστικούς διαγωνισμούς.
Ψηφιακές δημιουργίες, που μοιάζουν με πραγματικές ελαιογραφίες
Το περιοδικό «Hermitage Magazine» ανέθεσε στον 30άχρονο γραφίστα Eldar Zakirov με έδρα την Τασκένδη, την πρωτεύουσα της Κεντρικής Ασίας Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν, να παρουσιάσει μια σειρά από ψηφιακά ζωγραφισμένες γάτες για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο. Στις δημιουργίες του Ουζμπέκου καλλιτέχνη, τα ρούχα εφαρμόζουν τόσο καλά στις γάτες και κάθε κομμάτι είναι τόσο ρεαλιστικό που θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι πρόκειται για πραγματικές ελαιογραφίες.
Οι γάτες, στην έκδοση του περιοδικού, φορούν κοστούμια τα οποία είναι επιλεγμένα από επιμελητή του Μουσείου ο οποίος είναι εξειδικευμένος στα ρωσικά κοστούμια από την εποχή των τσάρων και της βασιλικής αυλής. Τα πορτρέτα του Zakirov είναι εμπνευσμένα από κλασσικά ρωσικά πορτρέτα του 18ου και 19ου αιώνα, καλλιτεχνών όπως των Orest Kiprensky και Ilya Repin, ενώ ακολουθούν πιστά τη ρωσική παράδοση.
Η Zorina Myskova, εκδότης του περιοδικού του Μουσείου, ανέφερε ότι οι γάτες οι οποίες απεικονίζονται στα πορτρέτα, επιλέχθηκαν από την ειδική επιμελήτρια, Maria Haltunen, που είναι η συγγραφέας του βιβλίου για παιδιά «Η Άννα και οι γάτες του Ερμιτάζ», το οποίο μάλιστα έχει μετατραπεί και σε μιούζικαλ.
Από τις αρχές του 18ου αιώνα
Οι γάτες του Ερμιτάζ έχουν μεγαλύτερη παράδοση από το ίδιο το Μουσείο, καθώς ο Μεγάλος Πέτρος τις έφερε για τα χειμερινά ανάκτορα από την Ολλανδία στις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ ο θεσμός της φύλαξης των έργων από τις γάτες καθιερώθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη, η οποία όταν ίδρυσε το Ερμιτάζ, εκχώρησε τυπικά δικαιώματα εργασίας στις γάτες του παλατιού, προκειμένου να φρουρούν τους πολύτιμους θησαυρούς του.
Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1764 και είναι ξακουστό για τη συλλογή των κλασσικών ζωγράφων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έργα των Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τιτσιάνο, Καραβάτζιο και Βαν Ντίκ. Από το 1990, το Μουσείο απέκτησε τη παλιά του αίγλη ακολουθώντας μια μητροπολιτική πολιτιστική ανάπτυξη, υιοθετώντας μία σειρά από πρωτοβουλίες συνεργασιών και φιλόδοξων πολιτιστικών προγραμμάτων. Τον Ιούνιο του 2000, υπογράφτηκε συμφωνία μελλοντικής συνεργασίας με το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, ενώ στις 25 Νοεμβρίου του 2000, εγκαινιάστηκε ειδική πτέρυγα στο ανάκτορο Σόμερσετ του Λονδίνου, με έκθεση έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ. Από τις 24 Φεβρουαρίου του 2004, λειτουργεί επίσης το Ερμιτάζ του Άμστερνταμ, το οποίο αποτελεί παράρτημα του Μουσείου στην ολλανδική πόλη.
naftemporiki.gr