Την έντονη διαμαρτυρία του ΟΗΕ τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, μετά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών στη Συρία. Οι απεσταλμένοι του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να λάβουν δείγματα και μαρτυρίες για την επίθεση της 21ης Σεπτεμβρίου.
Την έντονη διαμαρτυρία του ΟΗΕ τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν, μετά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών στη Συρία.
Στο μήνυμά του από τη Σεούλ όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Μπαν Κι Μουν επιβεβαίωσε ότι οι ειδικοί του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να συλλέξουν δείγματα και να ακούσουν μαρτυρίες θυμάτων από την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
Οι επιθεωρητές «επέστρεψαν στα προάστια της Δαμασκού μετά από αυτό το επεισόδιο και παρά τις πολύ δύσκολες περιστάσεις κατάφεραν να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν με μάρτυρες, με επιζώντες και με γιατρούς και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ σημείωσε εξάλλου πως «θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να δώσει την πρώτη εκτίμησή του (για τα στοιχεία αυτά) ο (επικεφαλής των επιθεωρητών) δρ. Όκε Σέλστρεμ».
Σύμφωνα, τέλος με τον γενικό γραμματέα, η Άγγελα Κάνε, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό που βρίσκεται στη Δαμασκό εξέφρασε στις αρχές την έντονη διαμαρτυρία του Οργανισμού ζητώντας «να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο (σ.σ. οι πυροβολισμοί εναντίον των επιθεωρητών) και να εγγυηθούν οι αρχές της ασφάλειά τους».
«Κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου», προειδοποιεί ο καθολικός επίσκοπος Χαλεπίου
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η προειδοποίηση του καθολικού επισκόπου Χαλεπίου Αντουάν Άουντο ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα σημάνει τον κίνδυνο «ενός παγκόσμιου πολέμου». Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα του Βατικανού, επέκρινε την έλλειψη «σύνεσης» από την πλευρά των Δυτικών που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το Radio Vatican για τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Άουντο σημείωσε: «Αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, έναν παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχει εκ νέου αυτός ο κίνδυνος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά».
«Ελπίζουμε ότι η παρέμβαση του Πάπα υπέρ ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ των διάφορων αντιμαχόμενων πλευρών για να βρεθεί μια λύση, θα μπορέσει να είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να μην χρησιμοποιηθούν όπλα και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν, να συζητήσουν», πρόσθεσε ο καθολικός ιερέας, που είναι επίσης πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής Caritas Συρίας.
Απο την πλευρά της η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L’ Osservatore Romano επέκρινε τις δυτικές κυβερνήσεις για τα σχέδια επέμβασης στη Συρία: «Οι συζητήσεις για μια ένοπλη επέμβαση των δυτικών χωρών γίνονται ολοένα και πιο επίμονες και ανακόπτονται όλο και λιγότερο από το καθήκον της [επίδειξης] σύνεσης. Διάφοροι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δηλώνουν πεπεισμένοι για την βασιμότητα της κατηγορίας της χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, ένα θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΟΗΕ».
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει έκκληση την Κυριακή να «σωπάσουν τα όπλα», καταγγέλλοντας «την αύξηση των σφαγών και των ωμοτήτων», ενώ είχε ζητήσει «από τη διεθνή κοινότητα να βρει μια λύση».