Πολιτική
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 12:51

Κυρ. Μητσοτάκης: Επικυρώθηκαν οι τελικές αποφάσεις για την κινητικότητα

Τις τελικές αποφάσεις προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επικύρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίασή του ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις τελικές αποφάσεις προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επικύρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίασή του ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ακόμη πως η κινητικότητα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας, αλλά πρωτίστως θετικό εργαλείο που οδηγεί στην καλύτερη οξοποίηση του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα.

Σημείωσε ακόμη πως από το πρώτο κύμα κινητικότητας, όλοι οι υπάλληλοι τοποθετήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες όπου υπήρχαν ανάγκες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας αποφασίστηκαν τα εξής:

  1. Εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα οργανογράμματα των Υπουργείων που διασπάστηκαν, δηλαδή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
  2. Εγκρίθηκαν οργανωτικές βελτιώσεις στα Υπουργεία: Περιβάλλοντος (Γενική Διεύθυνση Ορυκτών Πόρων και Γενική Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού), Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Γενική Διεύθυνση Αλιείας και Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής) και Εσωτερικών (Γενική Γραμματεία Ισότητας).
  3. Εγκρίθηκαν τα επικαιροποιημένα σχέδια στελέχωσης των Υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού (εκτός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού), Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα σχέδια στελέχωσης προβλέπονται και οι πλεονάζουσες θέσεις οι οποίες μπορούν να καταργηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις βάσει των οριζομένων στο άρθρο 90, παρ.1, του νόμου 4172/2013.

  1. Εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Αξιολόγησης και Σχεδίων Στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΔ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΕΑ).
  2. Εγκρίθηκε η αξιολόγηση και τα σχέδια στελέχωσης φορέων του Υπουργείου Υγείας.
  3. Εγκρίθηκε το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση των λοιπών φορέων – νομικών προσώπων που εποπτεύονται από τα Υπουργεία.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το αρμόδιο υπουργείο, συζητήθηκαν οι συγκεκριμένοι στόχοι και η συμβολή του κάθε Υπουργείου και των φορέων του στο πρόγραμμα κινητικότητας, που βασίζονται στην αξιολόγηση των δομών, στις εγκριθείσες προτάσεις αναδιοργάνωσης και στα εγκεκριμένα σχέδια στελέχωσης από τα οποία προκύπτει το όποιο πλεονάζον προσωπικό και φυσικά οι όποιες ανάγκες στελέχωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας -που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο- πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτούς οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο.

Ακολουθεί η ένταξη στο πρόγραμμα των υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι θα προέρχονται απ' όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.

Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση και μοριοδότηση προσωπικού αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς, στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ευ. Βενιζέλος: Αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των Δημοσίων Υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόσο να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις, όσο και να φανεί σαφέστερα ο στόχος του, που είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους-και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η συνολική αξιολόγηση των δομών και προσώπων στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής των «κενών» στους φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου (κατά ειδικότητα), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν για την κάλυψή τους υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι οποίοι θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ανέφερε ακόμη πως οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να στεφθούν από επιτυχία.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα

«Η κυβέρνηση Σαμαρά δίνει την χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι «το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν “μεταρρύθμιση” ή “εξορθολογισμό” του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν».

Βολές και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη: «Μετά τον ξαφνικό θάνατο μέσω της διαθεσιμότητας χιλιάδων υπαλλήλων στο δημόσιο, που αντιμετωπίζονται σαν ενοχλητικοί αριθμοί, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί οψίμως να πείσει ότι το μέτρο της κινητικότητας και της διαθεσιμότητας δεν υπαγορεύεται από την τρόικα αλλά ότι δήθεν είναι εμπνεύσεως των συγκυβερνώντων. Σπεύδει επίσης να καθησυχάσει όλους τους απειλούμενους με διαθεσιμότητα υπαλλήλους, ότι θα μεταφερθούν αλλού και με τους ίδιους όρους απασχόλησης. Μπορεί άραγε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί δημόσια και υπεύθυνα γι’ αυτό; Προφανώς όχι…».

Χρυσή Αυγή: Όχι σε απολύσεις, διαθεσιμότητα και νέο μνημόνιο

Οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα είναι οι προπομποί του νέου τοκογλυφικού Μνημονίου, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, εκτιμώντας πως οι αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου γιγαντώνουν το κύμα της ύφεσης και της ανεργίας που πλήττει τη χώρα.

«Η Χρυσή Αυγή λέει "όχι" στις απολύσεις και την εξαθλίωση των Ελλήνων», τονίζοντας πως «μόνη λύση η άμεση καταγγελία της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής, η άρνηση πληρωμής του παράνομου χρέους και η επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή».

ΔΗΜΑΡ: Η σύνδεση της κινητικότητας με τις απολύσεις οδηγεί σε απορρύθμιση

«Η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όταν αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού» σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία τονίζει πως «η σύνδεση της με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση».

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, «αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική και αναγκαία  διοικητική μεταρρύθμιση».

KKE: Διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις

Στην απόλυση και την ανεργία οδηγούνται 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της «διαθεσιμότητας», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας στην ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, υποστηρίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, διαθεσιμότητα σημαίνει απολύσεις και τα περί «καλύτερης αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού», που λέει ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι παραμύθια.

«Η διέξοδος βρίσκεται στην ενιαία συντονισμένη πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπόρευση με το ΚΚΕ για ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης».  

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ