Κόσμος
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 10:42

Νέα σύνοδος του ΝΑΤΟ για το θέμα του Ιράκ

Οι 19 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν και πάλι σήμερα να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά και την Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο από την άλλη.

Μετά και τη χθεσινοβραδυνή αποτυχία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, οι 19 μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν και πάλι πιθανότατα σήμερα το πρωΐ για έκτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Οι ελπίδες για έναν συμβιβασμό εμφανίζονται πάντως μειωμένες και όλα αναμένεται να κριθούν στο προγραμματισμένο για αύριο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι επιθεωρητές του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέϊ θα παρουσιάσουν την τελική αναφορά τους για τον έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου.

Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο επανέλαβαν χθες ότι θεωρούν «πρόωρο» για τη Συμμαχία να σχεδιάσει την αμυντική θωράκιση της Τουρκίας, αρνούμενες να δεχθούν τη λογική του αναπόφευκτου πολέμου στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον ανέβασε πάντως χθες τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να κατηγορεί τις τρεις χώρες ότι «απομονώνονται» καθημερινά όλο και περισσότερο, μπλοκάροντας την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Τουρκία.