Την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας «με σοβαρό τρόπο» ζήτησε η αντιπολίτευση στη Συρία, απορρίποντας παράλληλα τις κατηγορίες ότι πίσω από τις επιθέσεις με χημικά όπλα βρίσκονται οι αντάρτες.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχματ Τζάρμπα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επέμβει «με σοβαρό τρόπο» στη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Άσαντ.
«Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Είχαμε αρκετά λόγια και έχουμε ανάγκη από μέτρα και χειρονομίες εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ο Τζάρμπα, οι δηλώσεις του οποίου στα αραβικά μεταφράζονταν από τον εκπρόσωπο του Συνασπισμού Χάλεντ Σάλεχ.
«Απαιτώ όπως ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (...) αναλάβει την ευθύνη, τόσο προσωπικά όσο και στο όνομα της χώρας του. Απαιτώ την ίδια στάση από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον καθώς και από τους άραβες αρχηγούς κρατών», συνέχισε στον ίδιο τόνο.
«Είναι ξεκάθαρο πως μετά την τελευταία επίθεση επιβάλλεται να επέμβουν με σοβαρό τρόπο για να θέσουν τέρμα στις δολοφονίες των Σύρων που συνεχίζονται», υπογράμμισε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης και χαρακτήρισε "ντροπή" την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Η συριακή αντιπολίτευση διέψευσε επίσης ότι αντάρτες κατέφυγαν στη χρήση χημικών όπλων, επισημαίνοντας πως οι κατηγορίες του καθεστώτος για το θέμα αυτό έχουν σκοπό να στρέψουν αλλού την προσοχή «από τα δικά τους εγκλήματα».
«Ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός απορρίπτει τις ψευδείς πληροφορίες που αναμεταδίδει το καθεστώς Άσαντ και θεωρεί πως πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να στρέψουν αλλού την προσοχή από τα επαναλαμβανόμενα και μεθοδικά εγκλήματά τους κατά των σύρων πολιτών», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Ο Συνασπισμός κατηγόρησε και πάλι την κυβέρνηση Άσαντ ότι εμπλέκεται «μέχρι το πιο υψηλό επίπεδο στη χρήση χημικών όπλων», λέγοντας πως «η ιστορία του καθεστώτος Άσαντ διανθίζεται με εγκλήματα και μεθοδική τρομοκρατία».
«Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά πως το καθεστώς Άσαντ είναι το μόνο μέρος στη Συρία που κατέχει τα μέσα για να παραγάγει, να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει χημικά όπλα», υποστηρίζεται, ενώ επαναλαμβάνεται πως «ο Συνασπισμός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ASL) έχουν επαναλάβει πολλές φορές πως σέβονται τους διεθνείς νόμους σε καιρό πολέμου (...) μεταξύ των οποίων και τις συνθήκες για τα απαγορευμένα όπλα σε διεθνές επίπεδο».
Νωρίτερα τόσο η Δαμασκός όσο και η Τεχεράνη κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι βρίσκονται πίσω από τη χρήση χημικών αερίων στη συνοικία Τζομπάρ στην περιφέρεια της Δαμασκού, προκειμένου να απωθήσουν μια επίθεση του στρατού που επιχειρεί να την ανακαταλάβει.
Τρεις ημέρες νωρίτερα, η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι εξαπέλυσε επιθέσεις με χημικά όπλα σε τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες στα προάστια της Δαμασκού, κάτι που διέψευσε το καθεστώς. Ο Συνασπισμός έκανε λόγο για περισσότερους από 1.000 θανάτους, αλλά μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε 170 θανάτους σε μια επίθεση του καθεστώτος χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.
Η αντιπολίτευση διευκρίνισε στην ανακοίνωσή της ότι προσπαθεί να αποκτήσει «δορυφορικές εικόνες που θα αποδεικνύουν πως το καθεστώς διέπραξε όντως τη σφαγή της 21ης Αυγούστου 2013, προτού τις αποκαλύψει σε ολόκληρο τον κόσμο». Επέκρινε εξάλλου «την καθυστέρηση» στην έρευνα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, που δεν έχει μεταβεί ακόμη στα προάστια της Δαμασκού.
Εν τω μεταξύ, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε σήμερα πως κατέγραψε 322 θανάτους από τοξικά αέρια, ανάμεσά τους και 54 παιδιών.
«Το OSDH κατέγραψε 322 θανάτους, ανάμεσά τους 54 παιδιών, 82 γυναικών και δεκάδων ανταρτών, πλέον των 16 πτωμάτων που δεν έχουν αναγνωριστεί», δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση.